Peeters oogst kritiek met pleidooi voor mystery calls

Federaal minister van Werk, Kris Peeters (CD&V). ©BELGA

Federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) stelt voor mystery calls in te voeren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De bedrijfswereld en coalitiepartner N-VA zijn ontstemd.

Net nu Bart De Wever (N-VA) bakken kritiek krijgt omdat hij racisme ‘relatief’ noemde, lanceert federaal minister van Werk en vicepremier Kris Peeters de zogenaamde ‘mystery calls’: nepsollicitaties om te testen of sprake is van discriminatie bij aanwervingen.

‘Zo’n mystery calls zijn onmisbaar en uitermate geschikt voor het opsporen van discriminatie binnen arbeidsrelaties’, luidde het woensdag enkele uren voor in de Kamer hoorzittingen over discriminatie plaatsvonden.

Peeters merkt op dat het een groot probleem blijft om te bewijzen dat bij de sollicitatie of de toegang tot de job sprake is van discriminatie. ‘Voor werkzoekenden van niet-Belgische origine, en in het bijzonder die met een andere huidskleur, blijft de drempel voor het indienen van een klacht, bovendien zeer hoog’, klinkt het.

Voorwaarden

De vicepremier wil strikte voorwaarden opleggen voor de mystery calls. Zo moeten die van een sociaal inspecteur komen die gebonden is door het beroepsgeheim. De inspecteur kan pas zijn toevlucht nemen tot nepsollicitaties als de andere opsporingsmethodes falen. ‘En ze vormen slechts een aanzet tot verder onderzoek.’

Peeters geeft wel toe dat nog wat wetgeving nodig is om mystery calls mogelijk te maken. ‘Vandaag moeten inspecteurs zich immers nog altijd legitimeren voor hun onderzoek’, luidt het.

Tegenstander

Het is maar de vraag of de N-VA aan nieuwe wetgeving wil meewerken. De coalitiepartner van CD&V toonde zich altijd een tegenstander van de mystery calls. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) reageerde alvast erg verrast op het voorstel van Peeters.

‘We zijn pas begonnen met overleg over discriminatie op de arbeidsmarkt met alle actoren. Ook het kabinet-Peeters is daarbij betrokken. Over mystery calls is niets afgesproken.’

Hij merkt ook op dat de federale vicepremier twee sectoren in het vizier neemt die onder de Vlaamse bevoegdheid vallen: de dienstencheque- en de uitzendsector. Peeters maakt zich evenwel sterk niet buiten zijn actieterrein te treden.

'Het toezicht op sociale wetten blijft een niet onbelangrijke federale restbevoegdheid voor alles wat te maken heeft met arbeidsrelaties, zoals de voorwaarden voor de toegang tot de arbeidsmarkt', luidt het in een mededeling.

Unizo

Ook in de bedrijfswereld oogstte Peeters kritiek. Unizo-topman Karel Van Eetvelt sprak van een ‘Oost-Duitse maatregel’ en een ‘dom voorstel’.

Volgens hem heeft Peeters, die zelf nog aan het hoofd stond van Unizo voor hij in de politiek stapte, ‘alle voeling met de ondernemerswereld verloren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud