Advertentie

Knip in gunstregime topvoetbal levert hooguit 40 miljoen op, volgens Lachaert

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. ©JONAS LAMPENS

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert sceptisch op de taxshift van 1,2 miljard die CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem voorstelt. Het inperken van het gunstregime voor het topvoetbal levert hooguit 40 miljoen op, stelde hij op VTM Nieuws.

Met de federale begrotingsopmaak voor de deur lossen de voorstellen en veto's elkaar af in de Vivaldi-coalitie. In De Tijd van afgelopen zaterdag bepleitte Vincent Van Peteghem het uitdoven van de bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid, wat tegen 2028 moet resulteren in een belastingverlaging van 1,2 miljard euro voor werknemers. Op een congres over 'ecosocialisme' lanceerde PS-voorzitter Paul Magnette het voorstel om het openbaar vervoer volledig gratis te maken. Van Peteghem wil zijn taxshift financieren door onder andere de gunstregimes voor profvoetballers, tweede verblijven en auteursrechten in te perken. Magnette wil het tarief van de recent heringevoerde effectentaks verhogen.

Door het openbaar vervoer gratis te maken, ga je niet per se meer mensen in de trein krijgen. We moeten investeren in infrastructuur, dienstverlening en stiptheid.
Petra De Sutter (Groen)
Vicepremier

Het ecoballonnetje van Magnette kreeg in 'De zevende dag' zowel een koel onthaal van Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne als van zijn Groen-collega Petra De Sutter. 'Het verhaal van gratis hebben we al meegemaakt', aldus De Sutter. 'Door het gratis te maken ga je niet per se meer mensen in de trein krijgen. Het is misschien een stuk van het verhaal om de kostprijs van het openbaar vervoer te verminderen voor een bepaalde groep, maar in de eerste plaats moet er geïnvesteerd worden in infrastructuur, dienstverlening en stiptheid. Dat gaan we wel doen.'

In de studio van VTM Nieuws reageerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert dan weer op het voorstel van Vincent Van Peteghem. 'Werken meer laten lonen moet de baseline zijn van alle regeringen', onderschreef Lachaert het principe van een lastenverlaging die een promotieval moet wegnemen.

Maar volgens de liberaal is het een illusie dat het inperken van het gunstregime voor topvoetballers een massa geld gaat opleveren. 'Ik ga akkoord dat het niet meer uit te leggen is dat een topvoetballer minder RSZ betaalt dan een poetsvrouw. Dat moeten we dus aanpakken. Maar we moeten tegelijk opletten dat we niet de hele sportwereld en dus ook wielrennen en volleybal in de problemen brengen. Daarom denk ik dat een inperking zo'n 40 miljoen kan opbrengen en dus niet 1,2 miljard.'

Miljardendans

Ook over de begrotingsinspanning die de regering-De Croo moet leveren, waren weer meerdere standpunten te noteren. De sanering van 3 miljard die staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) eerder voorstelde, is 'te veel' voor De Sutter. 'Er moet een evenwicht gevonden worden tussen besparen en investeren. Het monitoringcomité (de begrotingswaakhond die de begroting voor 2022 iets minder dieprood inschat, red.) geeft ons die ruimte', zei ze in 'De zevende dag'. De Sutter ziet wel mogelijke besparingen in het uitdoven van de subsidies voor fossiele brandstoffen, zoals de professionele diesel.

Lachaert pleit voor een inspanning tussen 2 en 3 miljard euro, wat ook CD&V voorstelt. Het is echter de vraag of de regering zo ver wil gaan. De PS wil hooguit 1 miljard saneren en de MR wil geen nieuwe belastingen. Bovendien valt in de wandelgangen te horen dat premier Alexander De Croo (Open VLD) aan een gematigd begrotingstraject werkt. In die zin was de uitspraak van Van Quickenborne in De Zondag veelzeggend: 'Verwacht van deze regering geen revoluties.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud