Plafond loon postbaas inclusief pensioen

Martine Durez (L), voorzitster van de raad van bestuur van bpost, kreeg de boodschap waar de grenzen liggen voor het loon van een opvolger voor Johnny Thijs (R) als CEO. (foto yb) ©Yann Bertrand

Het aanvullend pensioen van de volgende ceo van bpost moet deel uitmaken van het maximumloon van 650.000 euro dat de regering heeft vastgelegd. Die boodschap heeft minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) gegeven aan Martine Durez, de voorzitster van de raad van bestuur van het postbedrijf.

De raad van bestuur van het postbedrijf moet een opvolger voor CEO Johnny Thijs benoemen en met hem of haar dan ook onderhandelen over het verloningspakket. Het benoemings- en remuneratiecomité had gemeld dat het meer duidelijkheid moest krijgen over de precieze loongrenzen.

De boodschap is dat het aanvullend pensioen moet inbegrepen zijn in het maximumloon van 650.000 euro, heeft Labille donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer geantwoord op vragen van Karine Lalieux (PS), Benoît Drèze (cdH) en Ronny Balcaen (Ecolo). Zij wilden weten de stand van zaken is in de zoektocht naar een opvolgervan Thijs en hoe het zit met diens verloning.

De recente discussie over de extra's - zoals het aanvullend pensioen - waarop Belgacom-topvrouw Dominique Leroy bovenop haar maximale verloning aanspraak kan maken, staat nog vers in het geheugen. Labille herhaalde nog eens de beslissing van het kernkabinet van 18 december, dat het hoofd van bpost en van Belgacom een vaste vergoeding van 500.000 euro bruto per jaar mogen krijgen, aangevuld met maximaal 150.000 euro variabel. De vertrekvergoeding bedraagt maximaal twaalf maanden vast loon en aandelenopties zijn verboden.

Voor de posttopman of -vrouw moet het aanvullend pensioen ook binnen het maximale bedrag van 650.000 euro vallen. Bij Leroy bleek dat niet het geval te zijn. De redenering daarbij was dat zij daar voordien ook al aanspraak kon op maken als lid van het directiecomité.

Wat de concrete procedure betreft, zei Labille dat er een short list is met kandidaten. De ministerraad zou zoals voorzien volgende week de opvolger van Thijs aanduiden. Over welke namen figureren, deed de minister geen uitspraken. Eerder deze week maakte De Tijd al bekend dat Koen Van Gerven in de beste positie is om CEO te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud