Planbureau: 'Belgische economie wacht grootste krimp sinds oorlogsjaren'

Corona veroorzaakt een 'ongeziene' economische schok. ©Photo News

De Belgische economie zou in 2020 volgens nieuwe cijfers van het Planbureau krimpen met 10,6 procent. De federale regering verwacht dat het begrotingstekort door de coronacrisis dit jaar oploopt tot 40 à 45 miljard euro.

Het Federaal Planbureau pakte vrijdag uit met nieuwe vooruitzichten voor de Belgische economie. En het plaatje oogt niet fraai. België stevent in 2020 af op een krimp van 10,6 procent. 'Dat zou de grootste krimp zijn sinds de oorlogsjaren', klinkt het.

In 2021 zou dan het gedeeltelijk herstel volgen, met een groei van 8,2 procent. De binnenlandse werkgelegenheid zou over 2020 en 2021 samen met 111.000 personen afnemen.

Het Planbureau is met de nieuwste update pessimistischer geworden. De instelling en de Nationale Bank gingen in april uit van een krimp met 8 procent dit jaar. Nu meldt het Planbureau een economische schok die 'ongezien is in de naoorlogse periode'.

Begroting

De coronapandemie en de inperkingsmaatregelen hebben een zware impact op de wereldeconomie. Ook de Belgische economie is in de eerste helft van dit jaar in een diepe recessie beland', meldt het Planbureau. 'Ons scenario gaat uit van een krachtige herneming in 2021 die de krimp van 2020 weliswaar slechts gedeeltelijk goedmaakt.'

David Clarinval
Federaal minister van Begroting
Door de coronacrisis zou het begrotingstekort voor ons land dit jaar oplopen tot 40 à 45 miljard euro.

De vooruitzichten van het Planbureau zetten de federale regering ertoe aan de begroting bij te stellen. 'Door de coronacrisis zou het begrotingstekort voor ons land dit jaar oplopen tot 40 à 45 miljard euro', zei minister van Begroting David Clarinval (MR) vrijdag.

Het begrotingstekort liep voor het uitbreken van de coronapandemie al op tot zowat 13 miljard euro. Sindsdien hebben de verschillende regeringen van ons land al voor heel wat miljarden aan crisismaatregelen genomen. Bovendien zijn door de lockdown en het stilvallen van de economie de ontvangsten van de overheid sterk teruggevallen.

Superkern

'De staat speelt zijn rol van verzekeraar in deze crisis. We moeten nu massaal investeren om de economie en de werknemers te ondersteunen en de zwaarst getroffen burgers te helpen. De staat moet nu tussenkomen om de sectoren die in gevaar zijn te ondersteunen en om het mogelijk te maken dat ze opnieuw opstarten', zegt Clarinval.

Zaterdag buigt de 'superkern' met de tien partijen die de minderheidsregering volmachten hebben gegeven, zich opnieuw over het nieuwe steunpakket dat de regering heeft uitgewerkt, onder meer voor de horeca en het toerisme.

De komende weken en maanden zullen politieke partijen elkaar moeten vinden voor de vorming van een regering die wél over een parlementaire meerderheid beschikt. Die regering is nodig voor de uitwerking van een relanceplan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud