Advertentie

Planbureau vreest tot een tiende meer leefloners

Terwijl het aantal aanvragen voor een leefloon stijgt, doen ook meer mensen een beroep op voedselbanken. ©Hollandse Hoogte / Chris Pennarts

Tegen eind dit jaar dreigt een tiende meer Belgen een leefloon te ontvangen. Daarbij zien de OCMW's ook vaker nieuwe profielen opduiken, zoals zelfstandigen, uitzendkrachten en studenten.

Tegen eind dit jaar dreigen 159.000 Belgen een leefloon te ontvangen, het laatste vangnet van de sociale zekerheid. Het gaat om een record. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau, waarover De Standaard en Le Soir berichten.

Het is geen verrassing dat meer mensen aankloppen bij het OCMW voor een leefloon. In januari was er al een stijging van 3,4 procent. De eerste lockdown in het voorjaar heeft de stijging echter versneld. Jaar op jaar wordt nu een groei van bijna 10 procent verwacht.

Nieuwe profielen

De mensen die komen aankloppen waren al financieel kwetsbaar voor de pandemie losbarstte, zoals arbeiders met een contract van bepaalde duur. Zij hebben niet meteen recht op een werkloosheidsuitkering als hun contract na die duurtijd afloopt.

Beetje bij beetje vragen ook mensen met een ander profiel een leefloon: zelfstandigen, artiesten, uitzendkrachten en studenten.

Voedselbanken

Ook andere signalen wijzen op een toegenomen armoede. Zo wordt naar schatting 15 tot 20 procent meer beroep gedaan op voedselbanken. Ook de schuldbemiddeling neemt toe. Boven op de 33.000 dossiers die er begin dit jaar al waren, kwamen er tegen het einde van de eerste lockdown zowat 10.000 bij.

Wankele cijfers

Armoedewetenschapper Wim Van Lancker (KU Leuven) noemt de nieuwe raming in De Standaard 'wankel'. De impact van de coronacrisis inschatten blijft lastig, zegt hij, hoe gealarmeerd sommigen ook mogen zijn. 'Pas wanneer de overheid de steunmaatregelen afbouwt, zal blijken hoe groot en permanent de schok is en voor welke groepen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud