Planbureau ziet half miljard euro opbrengst in kiwimodel

©Photo News

De overheid zou een half miljard euro kunnen besparen op de honderd meest voorgeschreven geneesmiddelen waarop het patent is verlopen, berekende het federaal Planbureau.

Als de overheid het Nieuw-Zeelandse 'kiwimodel' zou volgen in de ziekteverzekering, zou ze een half miljard euro kunnen besparen op de honderd meest voorgeschreven geneesmiddelen waarop het patent is verlopen. Dat blijkt uit berekeningen die het Planbureau maakte op vraag van de Partij van de Arbeid.

Het Planbureau voerde op vraag van de politieke partijen berekeingen uit op onderdelen van hun verkiezingsprograma's. Een vergelijkbaar overzicht van hoe betaalbaar de verkiezingsbeloftes zijn, zal dat niet opleveren. Wél worden aparte, door de partijen zelf gekozen, maatregelen doorgerekend.

Het Planbureau stelt haar studie vrijdag voor, maar een onderzoek over een onderdeel van het PvdA-programma lekte dinsdag al uit in De Standaard. Als de Belgische overheid een openbare aanbesteding zou uitschrijven voor de honderd meest voorgeschreven patentloze medicijnen en vervolgens alleen maar het goedkoopste medicijn terugbetaalbaar maken in de ziekteverzekering, zou dat een half miljard euro opleveren.

De ziekteverzekering zou 325 miljoen euro besparen op haar budget. De patiënten zouden daar bovenop nog eens 227 miljoen euro minder betalen voor geneesmiddelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud