Advertentie

Politici krijgen voortaan loon naar werk

Een keer per week afzakken naar de plenaire vergadering zal niet meer volstaan voor politici om een volledig parlementair loon te krijgen. ©Photo News

Federale parlementsleden moeten in de toekomst meer doen dan een keer per week aanwezig zijn in de plenaire vergadering om een volledig loon te krijgen.

De werkgroep Politieke Vernieuwing in het federale parlement lijkt een eerste succesje binnen te hebben. De leden raakten het immers eens over de voorwaarden waaraan parlementsleden moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op een volledig loon.

Dat verklaarde Brecht Vermeulen (N-VA), de voorzitter van de werkgroep die na de schandalen rond intercommunales als Publifin en Publipart in het leven geroepen is, dinsdag in Het Nieuwsblad. 

Niet alleen naar plenaire komen

Vandaag volstaat het voor de federale parlementsleden in principe om een keer per week op het stemknopje komen drukken in de plenaire vergadering op donderdag om hun volledige parlementaire loon op te strijken.

Die plenaire vergadering is vooral belangrijk voor de media-aandacht. Echt parlementair werk wordt daar evenwel maar weinig geleverd.
Brecht Vermeulen
Voorzitter werkgroep Politieke Vernieuwing

'Maar die plenaire vergadering is vooral belangrijk voor de media-aandacht. Echt parlementair werk wordt daar evenwel maar weinig geleverd', stelt Vermeulen. 'Dat mag dan ook niet volstaan voor een volledige parlementaire wedde.'

Voortaan zullen politici ook op 80 procent van de stemmingen in kleinere commissievergaderingen moeten opdagen om hun volledige loon te behouden. 'Het is de bedoeling afwezigheid in die commissies te bestraffen', verduidelijkt Vermeulen.

Hoeveel loon de parlementsleden moeten inleveren als ze niet voldoende aanwezig zijn op de commissievergaderingen, is nog niet duidelijk. 'Dat moet nog afgesproken worden', klinkt het.

Voorzitters grote partijen

Voor het merendeel van de parlementsleden zullen de nieuwe regels geen probleem vormen. Maar drukbezette politici, zoals de voorzitters van de grote partijen, laten de stemmingen in de kleinere commissies wel eens links liggen.

80 procent
Voortaan zullen politici ook op 80 procent van de stemmingen in kleinere commissievergaderingen moeten opdagen om hun volledige loon te behouden.

'Zij kunnen nog een officiële vervanger sturen maar zullen sowieso meer discipline aan de dag moeten leggen', stelt Brecht Vermeulen.

De werkgroep Politieke Vernieuwing kwam op 7 maart een eerste keer samen. Alle partijen konden voorstellen doen om het imago van de politici weer wat op te poetsen na alle berichten over de poenpakkerij.

Behalve over het loon van de parlementsleden buigen de leden zich bijvoorbeeld ook over het loon van de kamervoorzitter, de fractieleiders en de commissievoorzitters. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud