Politie speurt al jaar zonder bedrijvendatabank

De commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle. ©BELGA

Politiespeurders over heel België moeten het al een jaar stellen zonder bedrijvendatabank. Ten vroegste eind dit jaar zullen ze opnieuw bedrijfsgegevens kunnen opzoeken voor onderzoeken naar verdachte bedrijven.

Als politierechercheurs in ons land tijdens een onderzoek botsen op een bedrijf zitten ze met een probleem. Ze hebben al een jaar lang geen professionele databank meer om gegevens van Belgische en internationale bedrijven vlot op te zoeken. De speurders moeten het stellen met de publieke Kruispuntbank van Ondernemingen. En dat is allesbehalve efficiënt in onderzoeken naar complexe, internationale bedrijvenconstructies. Dat soort constructies duikt lang niet alleen op in financiële- of fraudedossiers, maar bijvoorbeeld ook in drugs- en oplichtingzaken. Want steeds meer criminiele organisaties gebruiken schermbedrijven om hun gelden en handel te verbergen.

Navraag leert dat de politiespeurders het al meer dan een jaar lang zonder bedrijvendatabank moeten doen. Minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (cdH), laat weten dat de speurders ten vroegste in het najaar hun bedrijvendatabank terug zullen krijgen. En dat is optimistisch. Want de offerteaanvraag om om een commerciële databank te mogen gebruiken, wordt pas in de tweede helft van dit jaar gelanceerd.

‘De aanbestedingsprocedure loopt nog altijd’, bevestigt Kaatje Natens, woordvoerster van de federale politie. ‘Intussen roeien we met de riemen die we hebben. Het is niet evident en het duurt allemaal wat langer, maar we moeten ons werk wel voort doen.’

En de reden voor de Kafkaiaanse toestand bij de politie is geknoei met de offertaanvraag voor de databank. De politie had vroeger een contract met de bekende zakendatabank Euro DB. Maar dat was al in december 2011 verlopen. Het werd nog een jaar verlengd. Maar dan liep het grondig fout. Een algemene offertaanvraag aan alle spelers kwam onder vuur van de Raad van State. Er waren onregelmatigheden. En ook de inspectie van financiën gaf een negatief advies. De politie moet beter formuleren waarom ze de databank Infobase Europe verkiest boven Euro DB. De politie heeft nu een nieuw dossier opgesteld voor de minister van Begroting, maar ook dat kan geweigerd worden door de regering. Het kan dus nog even duren.

Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) is niet te spreken over de gang van zaken. Hij vraagt zich af of de bevoegde ambtenaren bij de politie wel kaas gegeten hebben van het uitschrijven van offertes. Ook minister Milquet vraagt de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, een actieplan op te stellen om de aanbestedingen van de politie ‘dringend te verbeteren’.

Maar het lijkt erop dat de zwarte piet wordt doorgeschoven. Want vorige maand verweet De Bolle de minister nog in een brief dat cruciale investeringen in de politie uitbleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud