Politiebaas: 'Diep verontwaardigd over bagger die we over ons krijgen'

Volgens politietopman Marc De Mesmaeker is er geen sprake van structureel racisme. ©Photo News

'Er is geen structureel probleem van racisme bij de politie.' Dat zei Marc De Mesmaeker, de commissaris-generaal van de federale politie, donderdag in het Radio 1-programma 'De ochtend'.

De Mesmaeker zei 'diep verontwaardigd' te zijn over de 'ongenuanceerde uitlatingen' en 'bagger' die de politie de voorbije weken over zich heen kreeg. In het spoor van de protesten tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten wakkerde ook het debat over politiegeweld in België aan.

Volgens De Mesmaeker is de toestand in de VS niet te vergelijken met die in ons land. 'De rekrutering, selectie, opleiding en bestraffing in Amerika zijn totaal, totaal verschillend van die in België.'

De politiebaas meent dat de Belgische politie onterecht een pak 'bagger' en 'ongenuanceerde uitlatingen' over zich kreeg. 'We zijn diep verontwaardigd, het is welletjes geweest.' De politietopman ontkent niet dat er 'punctuele dérapages' (uitschuivers) zijn, maar hij benadrukt dat er 'geen structureel probleem van racisme' is bij het politiekorps.

Etnisch profileren

Toch wil De Mesmaeker blijven werken aan het bestrijden van ongepast gedrag of uitlatingen bij dat beperkte 'laagje' politiepersoneel. Hij wil de dialoog met alle betrokkenen 'aanhouden en intensifiëren'. Zo wil hij onder meer in debat gaan met de ngo's die aanbevelingen hebben geformuleerd, met name rond het etnisch profileren door de politiediensten. Volgens De Mesmaeker is de regel simpel: profileren alleen op etnische afkomst is 'niet conform de regels', maar etnische afkomst kan wel 'een van de objectieve parameters zijn bij een bepaalde politieactie'.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud