Politiek akkoord over bestuurders Bpost

De benoemingen moeten nog bekrachtigd worden door de algemene vergadering van Bpost, die in mei plaatsvindt. ©BELGA

De maandenlange politieke impasse over de bestuurders bij Bpost is doorbroken.

Op minder dan twee maanden voor de verkiezingen is de regering-Michel er op de valreep in geslaagd drie bestuurders voor te dragen voor de raad van bestuur van Bpost. Dat vernam De Tijd.

In januari 2018 liepen de mandaten af van Caroline Ven, Laurent Levaux en Luc Lallemand en moest de regering drie nieuwe bestuurders voorstellen. De regeringspartijen CD&V en N-VA raakten het evenwel niet eens. CD&V wilde het mandaat van haar bestuurder, Caroline Ven (een ex-cabinetard van premier Yves Leterme en Herman Van Rompuy), verlengen. De N-VA wilde een eigen mannetje in de raad van bestuur, zodat ze een voet tussen de deur kreeg bij Bpost.

Doordat de N-VA, na de regeringscrisis over het VN-migratiepact, uit de regering verdween, lag voor het minderheidskabinet de weg open om de benoemingen alsnog te laten doorgaan. De regering-Michel droeg Caroline Ven voor als Nederlandstalige bestuurder en Laurent Levaux (voorzitter Aviapartner) en Anne Dumont als Franstalige bestuurders. Zij hebben respectievelijk een CD&V-, MR- en PS-etiket.

In principe mag een regering in lopende zaken geen benoemingen doen omdat ze daar geen democratische legitimiteit voor heeft. Maar in regeringskringen is te horen dat de facto de algemene vergadering van Bpost beslist en niet de regering. ‘Het gaat niet om een beslissing van de ministerraad, dat kan dus in lopende zaken.’

De benoemingen moeten nog bekrachtigd worden door de algemene vergadering van Bpost, die in mei plaatsvindt. Een formaliteit, aangezien de Belgische staat hoofdaandeelhouder is.

Met het initiatief komt een einde aan de maandenlange politieke impasse over de benoemingen bij het postbedrijf. Een jaar lang had Bpost negen in plaats van twaalf bestuurders. De drie die worden aangeduid, zijn vertegenwoordigers van de staat en moeten een oogje in het zeil houden.

Dat de regering naliet de bestuurders te benoemen botste de afgelopen maanden op veel kritiek. Vooral omdat Bpost in zwaar weer zat. Het postbedrijf stond onder druk op de beurs, omdat beleggers ontevreden zijn over de overname van de Amerikaanse e-commercespeler Radial en omdat de brievenpost sneller krimpt dan verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud