Advertentie

Politiek bespaart (beetje) op zichzelf en op medewerkers oud-ministers

Onder meer de Kamer moet besparen. ©Photo News

De Kamer, de Senaat en de politieke partijen zullen jaarlijks 1,11 procent op hun dotatie moeten besparen. Oud-ministers zullen ook minder lang medewerkers in dienst kunnen houden.

Om een antwoord klaar te hebben op de kritiek dat de politiek steevast zichzelf ontziet, heeft de regering-De Croo tijdens haar begrotingsconclaaf een besparing op de politieke instellingen vastgelegd. De Kamer, de Senaat, de politieke partijen en enkele organisaties zullen jaarlijks 1,11 procent gekort worden op de dotatie die ze krijgen. Onder de geviseerde instellingen vallen onder meer het Grondwettelijk Hof, het Rekenhof, de Hoge Raad voor Justitie en de Gegevensbeschermingsautoriteit.

De besparing moet in 2022 3,5 miljoen euro opbrengen, in 2023 7 miljoen en in 2024 10,5 miljoen. Zeker voor politieke partijen is die besparing al bij al beperkt, wetende dat de Belgische partijfinanciering zowat de gunstigste van Europa is. Dat was destijds een bewuste keuze, want na onder meer het Agusta-schandaal wilde de politiek komaf maken met haar afhankelijkheid van schenkingen van particulieren en bedrijven.

Medewerkers oud-ministers

Tegelijk werd beslist dat ex-ministers vanaf 2024 nog gedurende twee jaar recht hebben op een voltijdse medewerker. Die regeling is ook in Vlaanderen van kracht. Nu heeft een oud-minister nog recht op twee voltijdse medewerkers tot zijn opvolger wordt vervangen. De regeling werd ooit ingevoerd om te vermijden dat ex-ministers plots zonder omkadering vallen, maar ze is uitgegroeid tot een symbool van de oude politieke cultuur.

Er werden al meermaals pogingen ondernomen om het systeem te hervormen, maar die werden telkens afgeketst. Tijdens de regeringsonderhandelingen kwam het voorstel al ter sprake, maar de Franstalige liberalen verzetten zich toen. De helft van de uittredende ministers waren toen MR-excellenties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud