Politieke impasse zet kredietwaardigheid België onder druk

Preformateurs Bart De Wever (N-VA, links) en Paul Magnette (PS) gaven er vrijdag de brui aan. ©Photo News

Het uitblijven van de vorming van een volwaardige federale regering dreigt de negatieve effecten van de coronacrisis te verdiepen en te verlengen en is daarom een bedreiging voor de Belgische kredietwaardigheid, zo stelt ratingbureau DBRS Morningstar.

Het aanhoudend gehakketak van de partijen inzake de federale formatie begint ook zijn sporen na te laten in de internationale financiële wereld. DBRS is de eerste die de impasse op federaal niveau letterlijk benoemt als oorzaak voor slechtere vooruitzichten.

DBRS Morningstar behoudt de belangrijkste Belgische kredietrating op AA, maar wijzigt zijn vooruitzichting van 'stabiel' naar 'negatief'. Daarmee neemt het ratingbureau een aanloop naar een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid.

DBRS is daarmee een tweede ratingbureau dat waarschuwt dat de kredietwaardigheid van België onder druk staat. Fitch, dat in tegenstelling tot DBS Morningstar wel tot het kransje van de drie grootste ratingbureaus ter wereld hoort, zag in april in de ontsporende begroting aanleiding om aan de alarmbel te trekken.

De negatieve vooruitzichten zijn volgens DBRS het gevolg van een combinatie van toegenomen risico’s op macro-economisch vlak, voor de begroting en het algemene regeringsbeleid.

België is door zijn hoge staatsschuld extra kwetsbaar voor financiële schokken.
DBRS Morningstar
Ratingbureau

‘België begon de coronacrisis al met een beperkte financiële armslag in vergelijking met vergelijkbare Europese landen’, stelt het rapport. DBRS verwijst daarvoor nadrukkelijk naar de Belgische staatsschuld die ‘een van de hoogste van de Eurozone blijft waardoor België extra kwetsbaar is voor financiële schokken’. De Belgische staatsschuld zal dit jaar waarschijnlijk oplopen tot 120 procent van het BBP.

De kredietbeoordelaars maken zich daarbij zorgen over het ontbreken van een volwaardige federale regering, waardoor 'het nemen van extra steunmaatregelen voor de economie verhinderd wordt'.

Vertraging

Verder dreigt de aanslepende formatie ervoor te zorgen dat België pas met grote vertraging een middellange strategie voor de begroting en voor broodnodige hervormingen kan doorvoeren: ‘Dat kan de negatieve effecten van de pandemie op de Belgische economie verlengen’. Volgens DBRS is ‘tijdens deze economische crisis helderheid over het economisch en begrotingsbeleid cruciaal’: kredietverstrekkers willen duidelijkheid over welke maatregelen de overheid gaat nemen om de economie er weer bovenop te krijgen én hoe de regering denkt de ontspoorde begroting weer op orde te krijgen. ‘De diepe politieke verdeeldheid die tot lange regeringsvormingen leidt’, weegt op de beoordeling van de kredietwaardigheid.

Een verhoging van de vooruitzichten naar ‘stabiel’ zit er voorlopig in ieder geval niet in, waarschuwen de kredietbeoordelaars van DBRS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud