'Politieke kleur bepaalt rijgedrag'

©BELGAIMAGE

Zeven op de tien Open Vld-kiezers vinden dat af en toe te hard rijden kan. Sp.a-en CD&V-kiezers zijn het daar absoluut niet mee eens.

Een nieuwe thesis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) toont dat je stemgedrag een invloed heeft op je rijgedrag, schrijven de kranten van Mediahuis.

Eerder rechtse kiezers -die van Open Vld en N-VA- liggen over het algemeen minder wakker van verkeersveiligheid dan mensen die op linkse partijen stemmen. Ze willen ook het minst weten van snufjes zoals een standaard alcoholslot in de wagen of een snelheidsbegrenzer.

Voor snelheid is het beeld iets diverser: Open Vld-kiezers (68%) en ook N-VA-kiezers (54%) hebben minder moeite met overdreven snelheid, in bepaalde omstandigheden. Hier valt de hoge score van het linkse PvdA+ (62,5%) op. De CD&V-kiezer is dan weer het minst tolerant voor hardrijders: amper 15 procent zegt dat je wel eens harder mag dan toegelaten.

'Kiezers opdelen in links en rechts, het is in grote mate mogelijk als het over verkeersveiligheid gaat', stelt de auteur van de studie Alexander D'Hondt.

De verklaring? 'Rechtsere kiezers gaan ervan uit dat ze als individu zelf wel kunnen bepalen wat kan en niet kan', aldus politicoloog Carl Devos (UGent). 'Een CD&V-kiezer zal zich sneller aan overheidsregels houden. Al moet je voorzichtig zijn met dergelijke veronderstellingen. Want leeftijd, opleiding en geslacht kunnen ook doorslaggevend zijn, los van partijvoorkeur.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud