Advertentie
Advertentie

Politieke partijen ontvangen 83 miljoen euro subsidie

De politieke partijen in ons land zijn royaal gesubsidieerd. ©BELGA

De Belgische politieke partijen verdeelden vorig jaar een record van 83 miljoen euro belastinggeld onder elkaar. Hun eigen vermogen groeide aan tot meer dan 122 miljoen. Dat leert een analyse van de politieke jaarrekeningen.

De subsidies voor de twaalf politieke partijen in ons land zijn in 2023 opnieuw gestegen. Allemaal samen ontvingen ze vorig jaar 82,7 miljoen euro partijsubsidies, bijna 10 miljoen meer dan in 2020. Dat blijkt uit de geconsolideerde jaarrekeningen die de partijen neerlegden in de Kamer.

Een analyse van De Tijd toont aan dat het eigen vermogen van de partijen in 2023 is toegenomen. Ze klokten in 2023 af op een bedrag van 122 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor en een stijging van 15,5 procent in drie jaar. De N-VA had van alle partijen het grootste vermogen (25,3 miljoen), gevolgd door het Vlaams Belang (15 miljoen) en de PS (13 miljoen).

Advertentie

Te gul

Eerder kreeg de Kamer al een expertenrapport voorgeschoteld dat duidelijk stelde dat de partijen hun geld niet op krijgen. De partijfinanciering krijgt al langer kritiek, omdat ze in België royaler is dan in veel andere landen. Het resultaat is dat de politieke partijen almaar rijker worden.

De N-VA was vorig jaar als grootste partij ook de belangrijkste ontvanger van partijsubsidies. Van de 82,7 miljoen euro ging net geen 12 miljoen naar de partij van Bart De Wever. Dat is 14,5 procent van het totaal. Op plaats twee en drie volgen de PS en de MR, die beide ruim 11 procent van de partijsubsidies opstrijken. DéFI (1,43%), Les Engagés (5,21%) en Groen (6,15%) kregen het minst.

Verliezers

Dat beeld gaat veranderen. Na de verkiezingen van 9 juni ziet de zetelverdeling, die bepalend is voor de verdeling van de partijfinanciering, er behoorlijk anders uit. De verliezende partijen krijgen minder subsidie, terwijl de winnaars er vooruit op gaan. Politicoloog Bart Maddens rekende na de verkiezingen al voor dat de verkiezingsnederlaag Open VLD jaarlijks 2 miljoen euro kost. Ecolo zou zelfs 3 miljoen euro inleveren. Winnaars, zoals het Vlaams Belang en Les Engagés, zien hun inkomsten toenemen.

De verkiezingsnederlaag kost Open VLD jaarlijks 2 miljoen euro.

De partijdotaties zijn voor politieke partijen veelal de grootste inkomstenbron, maar niet de enige. De partijen rekenen ook op afdrachten van mandatarissen en op lidgelden. Van de uiterst linkse PVDA is bekend dat parlementsleden een groot deel van hun inkomen afstaan aan de partij: 2,6 miljoen in 2023 . Maar ook Ecolo (2,4 miljoen) en de PS (2,6 miljoen) konden via mandatarissen op aanzienlijke bedragen rekenen.

Ondanks de publieke en de politieke ergernis over de royale partijfinanciering en talrijke hervormingsvoorstellen - waaronder een uitgavenplafond of het niet-indexeren van de dotaties - raakte het federaal parlement het in de voorbije legislatuur niet eens over een hervorming.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.