Postbodes voeren actie rond krantenbedeling

Aan het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte is woensdag omstreeks 11 uur een duizendtal postbodes bijeengekomen. Ze manifesteren tegen de geplande uitbesteding van het contract voor de bedeling van kranten en tijdschriften.

De vakbonden vrezen het verlies van 3.000 banen bij bpost als het postbedrijf het contract verliest. Ze waarschuwen voor schijnzelfstandigheid en verslechterende arbeidsomstandigheden bij het nieuwe contract.

Het was Europa dat een aanbesteding van het kranten- en tijdschriftencontract eiste, toen het vorig jaar groen licht gaf voor de overheidssteun die bpost krijgt voor de uitvoering van de verschillende openbare diensten. De Belgische postmarkt is sinds 1 januari 2011 namelijk volledig geliberaliseerd.

Naast bpost zijn ook BD (Belgische Distributiedienst), dat reclame verdeelt (huis-aan-huisdrukwerk), en persdistributeur AMP geïnteresseerd in het nieuwe kranten- en tijdschriftencontract. Voor het einde van dit jaar moet het contract toegekend zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud