Premier Michel: 'Grondwet is geen vodje papier'

©BELGA

Premier Charles Michel (MR) trekt ten persoonlijke titel naar Marrakesh, maar laat in het midden of België het migratiepact later in New York zal goedkeuren.

Terwijl in het Kamerdebat de posities steeds harder werden en een compromis verder weg leek dan ooit, hield premier Michel zo veel mogelijk zijn opties open. Hij bevestigde dat hij ten persoonlijke titel naar Marrakesh trekt, waar de internationale gemeenschap maandag en dinsdag zijn steun betuigt aan het migratiepact. 'Ik kan er de stoel van België niet leeglaten', zo stelt Michel.

Wel liet de premier in het midden wat er zal gebeuren als op 19 december in New York ons land moet stemmen over het VN-migratiepact. Hij verwees daarbij naar de Grondwet die inhoudt dat binnen de regering enkel in consensus kan worden beslist. De N-VA is tegen het pact gekant, waardoor die eensgezindheid er niet is.

'De grondwet is geen vodje papier', zo herhaalde hij de woorden van ex-premier Leo Tindemans. Die liet zijn regering in de jaren '70 vallen omdat in zijn ogen de grondwet werd geschonden. 

Met zijn voorzichtige toon koopt Michel tijd om een oplossing uit te werken. Dat kan er een zijn met de huidige meerderheidspartijen, maar creatieve oplossingen zijn nooit uit te sluiten. 

Wie vertegenwoordigt de premier?

Cruciaal was vooraf de vraag in welke hoedanigheid premier Michel naar Marrakesh zou gaan. Doet hij dat als vertegenwoordiger van het parlement, volgens de N-VA een vakantie-uitje, of doet hij dat als eerste minister? Dat tweede zou voor N-VA onaanvaardbaar zijn. Zo lang N-VA deel uitmaakt van de regering, zal België het pact niet goedkeuren, is de nieuwe rode lijn.

In het parlementaire debat donderdagmiddag in plenaire vroeg N-VA dan ook duidelijkheid van de premier. 'Premier, zal u, waar u zich maandag ook bevindt, zeggen dat er in deze regering geen eensgezindheid is over het VN-migratiepact?', vroeg N-VA fractieleider Peter De Roover aan premier Michel. 'Zal u meedelen dat België het pact om die reden niet kan goedkeuren?'

'Ofwel legt men zich neer, ofwel verlaat men de regering.'
Patrick Dewael
Open VLD-fractieleider

Voor Open VLD en CD&V is het antwoord duidelijk. Als Michel naar Marrakesh gaat, dan is dat maar in één hoedanigheid, in die van premier van België. Zijn aanwezigheid zou betekenen dat ons land het pact goedkeurt.

N-VA heeft het pact altijd gesteund en dan haar kar gekeerd, vindt Open VLD-fractieleider Patrick Dewael. 'Ze moet dan maar zelf haar conclusies trekken. Ofwel legt men zich neer, ofwel verlaat men de regering. Een partij kan niet tegelijk binnen en buiten de regering staan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect