Premier Michel: 'Klimaatwet zal geen geld uit hemel doen neerdalen'

Premier Charles Michel. ©Photo News

Premier Charles Michel (MR) past voor ondoordachte klimaatmaatregelen die de middenklasse te hard in de portemonnee treffen.

Voor de vierde week op rij betoogden vandaag in Brussel en andere Belgische steden tienduizenden scholieren en studenten voor een beter klimaatbeleid. Onder druk van de jongeren staat het thema plots hoog op de politieke agenda. Een delegatie 'klimaatspijbelaars' zakte, net als gisteren in het Vlaams Parlement, af naar het vragenuurtje in de federale Kamer. Daar moest de premier antwoorden op heel wat vragen over wat hij nog wil ondernemen in de laatste maanden van de regering in lopende zaken.

Premier Charles Michel (MR) liet verstaan dat hij eerder deze week een constructief gesprek had met een delegatie van de Klimaatcoalitie. Dat collectief van tientallen ngo's, vakbonden en middenveldorganisaties was volgens Michel een pak genuanceerder dan de holle slogans die hij in het parlement hoort. 'Er zijn een eerste reeks voorstellen besproken, waarbij gekeken moet worden hoe we die concreet kunnen maken. Daarna moet de tweede stap volgen, een 'green deal' met concrete maatregelen.' De bedoeling van Michel is volgende maand opnieuw met de Klimaatcoalitie te gaan samenzitten.

Haalbaar én betaalbaar

De premier waarschuwde tegelijk dat snelle klimaatactie naast haalbaar ook betaalbaar moet zijn. 'We kunnen de mazoutketels meteen afschaffen, maar dat zou één derde van de burgers treffen. We moeten ons hoeden voor de sociale impact op de middenklasse. Er bestaat namelijk geen wet of bank die het geld uit de hemel doet neerdalen. We moeten de sociale impact bepalen en daar de financiering tegenover zetten.'

We kunnen de mazoutketels meteen afschaffen, maar dat zou één derde van de burgers treffen. We moeten ons hoeden voor de sociale impact op de middenklasse.
Charles Michel
Premier

Michel kreeg in de Kamer kritiek voor zijn uitspraken van eerder deze week. HIj stelde toen dat er al heel veel gebeurd is de voorbije jaren, maar dat het klimaatbeleid onvoldoende uitgelegd is. 'De mensen hebben het weer eens niet begrepen. Terwijl de realiteit is dat het beleid niet coherent is en er onvoldoende concrete maatregelen zijn', klonk het bij Georges Gilkinet van de oppositiepartij Ecolo.

Realisaties

Michel reageerde met zijn lijstje realisaties. 'Er zijn voor 5 miljard euro investeringen via de 'green bonds', in biobrandstoffen zijn stappen vooruit gezet, er zijn de offshore windparken en er is de kernuitstap tegen 2025 en een breed gedragen resolutie die de ambities nog hoger legt. En er is het nationale klimaatplan met de doelen tegen 2030 van alle overheden dat ter goedkeuring bij Europa ligt.' Michel verwees ook nog eens naar zijn dada, het investeringspact dat onder meer investeringen in betere mobiliteit plant.

De waarheid is dat het treinticket voor de jongeren die in Brussel kwamen betogen, duurder is dan een vlucht naar het Zuid-Franse Carcassonne.
Meyrem Almaci
Voorzitster Groen

'Ik heb helaas niet erg veel concreets gehoord', stelde gewezen coalitiepartner Bert Wollants (N-VA). 'Dit zijn allemaal bestaande maatregelen. Ik zal u ter herinnering het lijstje bezorgen dat ik bij me heb. De grote vraag is wat u nog gaat doen. Want er is meer nodig.'

CD&V lanceerde via Leen Dierick (CD&V) een oproep voor een concreet klimaatpact voor elke sector en alle bestuursniveaus. 'Dat moet er tegen eind 2019 zijn, met een concreet traject.'

'De meubels zijn rot en het interieur nat, dan moet je het lek dak herstellen', zei Meyrem Almaci. 'De waarheid is dat het treinticket voor de jongeren die in Brussel kwamen betogen, duurder is dan een vlucht naar het Zuid-Franse Carcassonne.'

Er waren in het parlement in november en december debatten over het klimaat. Toen waren er heel weinig parlementsleden aanwezig om concrete voorstellen te doen.
Charles Michel
Premier

Michel gaf nog een sneer naar een deel van het parlement. 'Er waren in het parlement in november en december debatten over het klimaat. Maar toen waren er heel weinig parlementsleden aanwezig om concrete voorstellen te doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud