Premier Michel: 'Mijn regering of de chaos'

'Wie wil, kan een motie van wantrouwen indienen', verklaarde premier Charles Michel in de Kamer. ©BELGA

Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer gewezen op het belang van een ‘voorzichtige’ en ‘verantwoordelijke’ regering. ‘Willen jullie een stuurloos land?’

Een zachte staatsgreep, noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen week de beslissing van de regering-Michel om verder te regeren. Na het verdwijnen van de N-VA, die het niet eens was met de keuze het migratiepact goed te keuren, is de federale ploeg haar meerderheid kwijt.

Zowat alle oppositiepartijen en de N-VA willen dat Michel het vertrouwen vraagt van de Kamer. Woensdagmiddag kwam de premier toelichten waarom hij dat niet wil doen. De boodschap die hij bracht: het is mijn regering of de chaos.

Motie van wantrouwen

Michel erkende dat hij zijn meerderheid kwijt is. ‘Deze regering moet en zal voorzichtig zijn. Maar we tonen ook verantwoordelijkheid. We zullen de belangen van onze burgers dienen’, verklaarde hij.

De komende maanden moeten we de belangen van de burgers beschermen. Dat is mijn prioriteit en mijn engagement.
Charles Michel
Premier

Als hij het vertrouwen vraagt, kan dat leiden tot de val van de regering en mogelijk ook tot verkiezingen. ‘Wie wil, kan een motie van wantrouwen indienen', poneerde de premier.

'Maar’, stelde Michel, ‘willen jullie een stuurloos land? We worden geconfronteerd met de brexit. We hebben een mandaat nodig om de belangen van ons land te behartigen.' Hij wees er ook op dat ons land een mandaat opneemt in de VN-Veiligheidsraad en een regering nodig is om onze belangen te verdedigen.

‘De komende maanden moeten we de belangen van de burgers beschermen. Dat is mijn prioriteit en mijn engagement’, beëindigde hij zijn toespraak. Daarmee maakt hij duidelijk te willen voortbesturen met zijn minderheidskabinet en niet geneigd is het regeringsbeleid fors bij te sturen om zo met enkele linkse oppositiepartijen een nieuwe meerderheid te vormen.

'Weinigzeggend'

De linkse oppositie was dan ook niet tevreden met Michels verklaring. ‘Weinigzeggend’, vond Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. Zowel Groen als de sp.a blijven benadrukken dat Michel het vertrouwen moet vragen.

U hebt de as van Michel I gebroken door een volgens u niet-bindend pact door de strot te rammen van uw grootste coalitiepartner. Dat is uw verantwoordelijkheid, en u moet de gevolgen dragen.
Peter De Roover
N-VA-Kamerfractieleider

‘U kunt alleen maar het regeerakkoord openbreken en met het parlement op zoek gaan naar nieuwe doorbraken’, stelde Calvo.

Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover riep Michel op om duidelijkheid te scheppen. 'U hebt de as van Michel I gebroken door in Marrakesh een volgens u niet-bindend pact door de strot te rammen van uw grootste coalitiepartner. Dat is uw verantwoordelijkheid, en u moet alle gevolgen van die keuze dragen.'

De kans lijkt echter klein dat Michel het vertrouwen zal vragen, hij is dat grondwettelijk ook niet verplicht. De oppositie kan wel een motie van wantrouwen aanvragen, maar het is nog niet duidelijk of ze dat van plan is. Het risico daarvan is dat de partijen die het vertrouwen opzeggen de schuld krijgen voor de chaos die erop volgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect