Advertentie

Premier Michel wil grotere belasting op kapitaal

'Maart volgend jaar wordt het rendez-vous' , zegt Charles Michel. ©EPA

‘Ik wil werken aan een substantiële fiscale hervorming’, zegt premier Charles Michel in verschillende Franstalige kranten. Hij wil een grotere belasting op kapitaal. Tegen maart moeten de plannen rond zijn.

‘Moeten we raken aan kapitaaltransacties en aan financiële transacties? Ja.’ Charles Michel lijkt zo de deur open te zetten voor een grotere belasting op kapitaal. Dat is een van de zaken waar de vakbonden de voorbije weken voor ijverden tijdens de stakingen en de betoging.

‘We moeten op dat vlak meer doen en we moeten het beter doen’, zei Michel aan La Libre Belgique en La Dernière Heure. Over welke maatregelen Michel het precies heeft, wil hij nog niet kwijt. Al legt hij zichzelf de deadline op van maart volgend jaar om duidelijkheid te scheppen. Dan moet ook de begroting binnen zijn. ‘Dat wordt het rendez-vous.’

Michel bleef eveneens op de vlakte over de vooruitgang van de onderhandelingen over een belasting op meerwaarden. ‘Het zou een absurde houding zijn om in om nu in slogans te roepen of men kapitaal al dan niet moet aanpakken’, zei hij.

De uitspraken lijken te passen in een offensief van Michel om de onderhandelingen met de sociale partners weer op de rails te krijgen. ‘Er is wel degelijk ruimte voor gesprekken’, zegt hij. Al houdt de premier het been stijf wanneer het aankomt op de pijlers van zijn beleid. ‘Aan een indexsprong wordt niet geraakt’, benadrukt hij.

Dinsdag liet ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten in Terzake optekenen dat de discussie over vermogenswinstbelasting nog niet van de baan is. 'De poorten zijn niet gesloten.' Zijn uitspraak vloekte wel met die van Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. Die was duidelijk in Reyers Laat. 'Een vermogenswinstbelasting? Die komt er niet.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud