Premier Michel zet N-VA voor het blok

©Photo News

Partij moet kiezen: migratiepact slikken of regering doen vallen

Het wordt uitkijken of de regeringscrisis rond het VN-migratiepact woensdag in het parlement tot de val van de regering leidt. Premier Charles Michel (MR) kondigde dinsdagavond aan dat hij naar Marrakesh gaat en daarvoor de steun zal zoeken in het parlement. ‘Een woord is een woord.’ De premier zei eerder op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn steun aan het migratiepact al toe.

Woensdag moet in het halfrond duidelijk worden of Michel op een wisselmeerderheid - met de steun van de oppositie - terugvalt om maandag naar Marrakesh te trekken. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover gaf eerder al aan dat een wisselmeerderheid zou neerkomen op het einde van de regering-Michel. ‘Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt’, stelde hij.

Bart De Wever en co. lieten dinsdagavond niet meer in hun kaarten kijken. De partijtop zat in crisisvergadering in het hoofdkwartier in Brussel. Toen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het pand in de Koningstraat verliet, was het enige dat hij kwijt wilde dat hij ‘nog altijd staatssecretaris’ in de regering is.

Rode lijn

Bij de N-VA is er één rode lijn. De partij wil niet dat België het VN-migratiepact gaat goedkeuren. Maar welke tegenzet de partij in het politieke pokerspel rond Marrakesh in petto heeft, is nog maar de vraag.

Premier Michel hoopt alvast dat de N-VA alsnog akkoord gaat met zijn voorstel om een begeleidende tekst - ‘explanation of vote’ - bij het VN-migratiepact te voegen, waarin wordt verduidelijkt dat de tekst juridisch niet bindend is en het nationale asiel- en migratiebeleid niet zal doorkruisen. Dat is hoe Nederland en Denemarken de zaak aanpakken.

Onverstandig

Ook CD&V en Open VLD voerden dinsdag de druk op de N-VA op. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei dat het ‘onverstandig’ zou zijn de regering te doen vallen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten riep de N-VA op het Vlaams Belang niet achterna te hollen. ‘Ga het debat aan met extreemrechts in plaats van je in de plaats te zetten van extreemrechts. We zien een campagne waar Filip Dewinter van zegt dat hij ze gemaakt kan hebben. Daar kan je toch niet trots op zijn.’

Dat was een verwijzing naar de campagne die de N-VA dinsdag na heel wat kritiek offline haalde. Met enkele beelden en slogans probeerde de partij uit te leggen waarom ze problemen heeft met het migratiepact, maar de campagne botste op een muur van kritiek. Zowel vicepremier Jan Jambon als voorzitter De Wever gaf ook toe dat die campagne een fout was die de gemoederen alleen maar verder heeft opgehitst.

Op basis van de campagne besloot Michel dat het genoeg was geweest. Hij staakte de zoektocht naar een oplossing in het kernkabinet en verwees het migratiepact door naar het parlement. Zijn coalitiepartners zijn tevreden. ‘Het is een goede zaak dat de premier het pact kan bevestigen in Marrakesh’, zei CD&V-vicepremier Kris Peeters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n