Premier wil geen verhoor kabinetsmedewerkers in F-16-saga

Charles Michel ©EPA

De regering wil niet dat er in de F-16-hoorzitting kabinetsmedewerkers worden gehoord. De politieke verantwoordelijkheid ligt bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Premier Charles Michel (MR) heeft dat in een brief aan Karolien Grosemans (N-VA), de voorzitter van de kamercommissie Defensie, laten weten.

De regering stelt dat de ministers en staatssecretarissen politiek verantwoordelijk zijn en kabinetsmedewerkers daarom niet ter verantwoording kunnen worden geroepen. De regering baseert zich op de grondwetsartikels 100 en 101.

'In principe komt minister Vandeput tekst en uitleg geven. Kabinetsleden worden niet wettelijk verondersteld zich te verantwoorden. Het gaat hier niet om een echte onderzoekscommissie, dus hun aanwezigheid is ook niet nodig', klinkt het op het kabinet van de premier.

Levensduur

De commissie-Defensie houdt woensdag een hoorzitting in het F-16-dossier. Oppositiepartij sp.a bracht vorige maand naar buiten dat de legertop voor minister Vandeput cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een mogelijke levensduurverlenging van de F-16's. Daarop rees ook de vraag of de minister of zijn kabinet zelf geen fouten hadden gemaakt.

De minister concludeerde intussen uit twee onderzoeken, één door het leger en één door de federale auditdienst, dat er geen fouten zijn gemaakt. Er is ook geen sprake van manipulatie door de legertop, verklaarde hij afgelopen in de Kamer bij de presentatie van de twee audits. Aanleiding voor de politieke heisa waren twee studies van F16-fabrikant Lockheed Martin die opperden dat de F-16's mogelijk langer konden vliegen dan de origineel voorziene 8.000 vlieguren. Dat plafond was de reden waarom de regering ervoor kiest de F-16's vanaf 2023 te vervangen door nieuwe jets.

Partner Michel

De commissie-Defensie houdt woensdag nog een hoorzitting over de afhandeling van het dossier. Alle fracties hadden een lijst mogen doorgeven met namen van mensen die ze wilden horen. Zonder die lijstjes te filteren, stuurde voorzitster Karolien Grosemans alle namen - in totaal meer dan 30 - een uitnodiging om gehoord te worden.

Een uitnodiging ging onder meer naar de adviseur defensie van Michel en ook naar Amélie Derbaudrenghien. Dat is de defensie-adviseur van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en ook de partner van de premier. De premier kon er niet mee lachen.

Klokkenluider

Alle cabinetards zijn nu definitief van de lijst gehaald. Wat rest is een lijst met 27 namen die allemaal toegegezegd hebben om gehoord te worden. Het gaat om militairen, proffen en hoge ambtenaren. Op de lijst staat Claude Vandevoorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Hij was tot voor kort kabinetschef van minister Vandeput en vanuit de opppositie zijn er heel wat vragen gerezen of hij toch niet op de hoogte was van de ‘achtergehouden’ info.

Op de lijst staat ook Rudi Decrop. In de wandelgangen van het parlement is te horen dat hij de klokkenluider is die de info naar buiten bracht. Decrop is de enige Franstalige militair die in de F-16-saga genoemd wordt. Hij miste een bevordering en brengt die zaak nu naar verluidt ook voor de Raad van State. Hij liet in de pers al verstaan dat hij vreest voor een lynchpartij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content