Probleem rond paspoorten opgelost

©BELGA

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken is volledig in quarantaine geplaatst na de computerhacking, die De Tijd zaterdag bekendmaakte. Niemand van de Belgische diplomatie kan nog op het internet surfen of e-mails uitwisselen. De gemeenten konden even geen paspoorten afleveren, maar dat probleem is nu opgelost.

Afgelopen zaterdag raakte bekend dat de computerservers van Buitenlandse Zaken zwaar zijn gehackt. Er is vorige week een kwaadaardig virus ontdekt dat volgens de eerste vaststellingen vooral vertrouwelijke informatie over de Oekraïnecrisis bespioneert en kopieert. Hoewel het federaal parket nog volop onderzoekt wie achter de hacking schuilgaat, wijst alle informatie van de inlichtingendiensten naar Rusland.

Maar het is niet duidelijk hoe groot de spionage en de schade werkelijk zijn. Informatici van Buitenlandse Zaken krijgen de hulp van de militaire inlichtingendienst van ons land om in eerste instantie alle kwaadaardige programma's van het computernetwerk te halen. En dat blijkt een zware operatie te zijn.

Paard van Troje

Zo zwaar dat niemand bij Buitenlandse Zaken nog op het web mag surfen of mails mag uitwisselen. 'We zijn digitaal volledig afgesloten van de buitenwereld', bevestigt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Hendrik Van de Velde, aan De Tijd. 'We kunnen alleen nog intern met elkaar communiceren. Dat zal zeker nog de hele dag duren, en mogelijk langer.'

De belangrijkste reden voor de volledige digitale quarantaine is de vrees dat er nog meer vertrouwelijke informatie kan uitlekken. Er is namelijk vastgesteld dat een paard van Troje binnen de muren van Buitenlandse Zaken zit. Daarom moeten alle poorten - tot het kleinste deurtje - naar de buitenwereld worden afgesloten, zodat geen nieuwe gegevens naar buiten kunnen vloeien.

Geen paspoorten

De gevolgen waren wel groot. Zo konden gemeenten geen paspoorten aanvragen. BelPas, zo heet het systeem waarmee gemeenten en provincies werken om biometrische paspoorten te laten maken. Door de hacking van Buitenlandse Zaken was Belpas niet meer toegankelijk.

'Dit is nu opgelost. In samenwerking met Defensie wordt het netwerk stelselmatig schoongemaakt, de andere diensten worden zo snel mogelijk opnieuw operationeel gemaakt', zegt Reynders' woordvoerder.

Zodra er meer duidelijkheid is over de omvang van de spionage en vooral over de daders zullen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), premier Elio Di Rupo (PS) en de rest van de regering daar politieke conclusies uit trekken. Dat kan de relaties tussen ons land en Moskou nog meer op de helling zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud