Advertentie

Procedureslag rond visum Syrisch gezin gaat voort

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken legt zich niet neer bij de beslissing van de Franstalige beslagrechter. ©BELGA

De procedure voor de beslagrechter rond het visum voor een Syrisch gezin blijft in het Frans. De Belgische Staat had gevraagd om de zaak in het Nederlands te pleiten. Staatssecretaris Francken gaat in beroep.

In de zaak rond de toekenning van een visum aan een Syrisch gezin is weer een nieuwe horde genomen. Op 7 december had het hof van beroep geoordeeld dat de Belgische staat een visum moet geven aan een gezin uit Aleppo.

Reikt de staat dat visum niet uit, dan moet ze een dwangsom betalen van 4.000 euro per dag, luidde het. Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was het met die uitspraak niet eens en ondernam juridische stappen.

Dwangsommen voorlopig niet betaald

Via een eenzijdig verzoekschrift verkreeg de staat dat de tenuitvoerlegging van die dwangsommen geschorst werd. Maar de zaak moest dan wel binnen de kortste keren voor de beslagrechter gebracht worden. 

De advocaten van de Syrische familie dagvaardden daarop de Belgische staat voor de Franstalige beslagrechter van Brussel. De Belgische staat dagvaardde de advocaten van de familie dan weer voor de Nederlandstalige.

Hoewel de dagvaarding voor de Franstalige beslagrechter eerst was uitgebracht, kwam de zaak toch eerst voor de Nederlandstalige beslagrechter. Maar die verwees de zaak woensdag weer naar zijn Franstalige collega.

Procedure in het Nederlands of in het Frans?

Daar waren de advocaten van de Belgische staat het niet mee eens. Zij pleitten er donderdag voor de procedure toch in het Nederlands te voeren. Ze voerden aan dat dat 'een recht is voor al wie voor de rechter moet verschijnen'. 

De advocaten van de Syrische familie betwistten dat recht niet. Maar ze beschuldigden de staat ervan vertragingsmanoeuvres uit te voeren.

'Volgens de Belgische wet kan niemand worden veroordeeld in een taal die hij niet begrijpt', zei advocaat Jacques Englebert donderdag. 'Maar de Belgische staat is toch drietalig? Begrijpt zij misschien geen Frans?', luidde het. 

Francken in beroep

De Franstalige beslagrechter zag vrijdag geen reden om van taalrol te veranderen. Hij meent dat de Belgische staat geacht wordt een voldoende kennis van het Frans te hebben.

Staatssecretaris Theo Francken legt zich niet zomaar bij de uitspraak neer. Zijn woordvoerster maakte kort na de bekendmaking van de uitspraak van de beslagrechter al bekend dat Francken beroep gaat aantekenen.

'De taalwijziging is geweigerd, maar de rechter meende dat de vraag gesteld mocht worden en dat er geen sprake is van misbruik en pogingen om de zaak te vertragen', geeft Francken zelf aan op Twitter.

De dwangsommen moeten niet betaald worden zolang de procedure voor de beslagrechter loopt. Maar de teller van de dwangsommen blijft intussen lopen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud