Procureur Liégeois over hele lijn vrijgepleit

foto Nicolas Maeterlinck ©BELGA

Het Hof van Cassatie heeft de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois over de hele lijn buiten vervolging gesteld, meldt Gazet van Antwerpen op zijn website. De Antwerpse fiscale substituut Peter Van Calster had tegen hem een klacht ingediend voor schriftvervalsing en laster in het kader van de 'diamantoorlog'.

Peter Van Calster voerde het zogeheten HSBC-onderzoek naar mogelijke fraude van 1,5 miljard in de diamantwereld. Liégeois vermoedde dat daarbij procedurefouten waren gemaakt en schakelde een onderzoeksrechter in, die een huiszoeking bij Van Calster deed.

Van Calster voerde aan dat bij de vordering van Liégeois aan de onderzoeksrechter een aantal stukken waren weggelaten. De substituut vond dat dit schriftvervalsing was. Maar het Hof van Cassatie volgt Van Calster niet, schrijft de krant. Er is geen schriftvervalsing gepleegd door Liégeois, oordeelt het Hof.

Van Calster had de procureur-generaal ook beschuldigd van laster, omdat hij op een persconferentie had gezegd dat er procedurefouten waren gemaakt in de HSBC-zaak. Dit is geen laster, meent Cassatie. Op de persconferentie werd meegedeeld dat Van Calster van het HSBC-onderzoek werd gehaald en dat dit helemaal zou worden overgedaan. Het onderzoek loopt ondertussen voort zonder de substituut.

Het is de tweede keer dat Liégeois in de 'diamantoorlog' het gelijk aan zijn kant krijgt, voegt Gazet van Antwerpen eraan toe. Eerder vond de Hoge Raad voor Justitie na een onafhankelijk onderzoek dat hem niets kon worden verweten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud