Advertentie
Advertentie

Proefproject kilometerheffing personenwagens start in 2014

De werken aan het GEN zijn volop aan de gang. Hier het Schumanplein. - Foto Dieter Telemans ©Dieter Telemans

Midden 2014 start in en rond Brussel een proefproject rond een kilometerheffing op personenwagens.

Het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben onlangs consultancybedrijf PwC aangeduid om het het project te leiden. Verder zullen ook mobiliteitsorganisatie Touring en onderzoeksorganisties VITO en GfK meewerken.

Doel van het proefproject is om na te gaan wat de effecten zouden zijn van een kilometerheffing voor personenwagens op het mobiliteitsgedrag van automobilisten. Het idee kadert in de plannen rond de GEN-zone, het Gewestelijk Expressnet in en rond Brussel.

Apparaat in de wagen

Concreet zal PwC 'op een wetenschappelijke manier' zo'n duizendtal proefpersonen selecteren die in de GEN-zone wonen. De proefpersonen zullen bevraagd worden over over hun mobiliteitsgedrag en krijgen daarna gedurende een bepaalde periode een apparaat in hun wagen dat de verreden kilometers registreert.

Voor elke kilometer zal een bedrag afgetrokken worden van een aan de proefpersoon ter beschikking gesteld budget, waarbij de tarieven variëren naargelang het tijdstip. De onderzoekers willen vervolgens nagaan of het systeem de proefpersonen aanzet om de wagen anders te gaan gebruiken.

Midden 2014 worden de eerste resultaten verwacht.

'Nog geen beslissing'

De regio's benadrukken dat dit proefproject nog geen beslissing inhoudt. 'De invoering van een kilometerheffing voor personenwagens is niet voorzien in het Politiek Akkoord en staat dus los van de invoering van het wegenvignet voor personenwagens en de kilometerheffing voor vrachtwagens', aldus de regio's in een gemeenschappelijk persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud