'Prof garanderen voor eenpersoonskamerpatiënten is onwettig'

©REUTERS

Patiënten die in het UZ Leuven een operatie ondergaan, kunnen kiezen: ofwel een eenpersoonskamer en de garantie dat de prof de ingreep uitvoert, ofwel een meerpersoonskamer en de kans dat een arts-assistent het scalpel hanteert. Dat schrijft De Morgen vrijdag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat dergelijke praktijken onwettig zijn.

'Dit is een vorm van klassengeneeskunde', zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans (Universiteit Gent).

De krant haalt het voorbeeld aan van een man van 26 jaar die voor een oogoperatie in het UZ Leuven een brief in de bus kreeg waarin hij expliciet voor de keuze werd gesteld. Bij het Vlaams Patiëntenplatform herkennen ze de klacht, schrijft de krant. De voorbije jaren is het af en toe voorgevallen dat een patiënt hier melding van maakt. Telkens ging het om het UZ Leuven.

In een reactie bevestigt het ziekenhuis dat dit zijn algemene beleid is. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is formeel: 'Dit soort praktijken kunnen niet door de beugel en zijn onwettig.'

Of het in andere ziekenhuizen voorvalt, is onduidelijk. Professor Annemans vermoedt van wel.

Politieke afwijzing

Coalitiepartner CD&V wil dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het UZ Leuven op het matje roept. 'Dit druist in tegen onze visie op kwaliteitsvolle zorg', reageert Kamerlid Nathalie Muyllet. Op de oppositiebanken pleit sp.a voor een afschaffing van de ereloonsupplementen.  

De minister stelde eerder al dat de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers afschaffen of terugdringen, niet kan omdat het ziekenhuizen in de problemen zou brengen. De Block benadrukt ook dat de praktijken niet door beugel kunnen en ook onwettig zijn. Elke patiënt heeft recht op dezelfde hetzelfde zorgaanbod en dezelfde zorgkwaliteit, los van zijn of haar keuze voor een individuele dan wel een gemeenschappelijke kamer. Daarom heeft de minister dit principe laten inschrijven in de gecoördineerde ziekenhuiswet. Er is ook voorzien in een strafsanctie bij de ongelijke behandeling van patiënten.

Intern onderzoek 

Het UZ Leuven heeft de opdracht gegeven om een intern onderzoek uit te voeren naar de concrete toepassing van de algemene regels binnen de betrokken dienst en de communicatie errond. 

'In het UZ Leuven geldt de algemene regel dat het aanrekenen van ereloonsupplementen door stafleden bij medische handelingen enkel toegelaten is als die handelingen ook zonder ereloonsupplementen toegankelijk zijn voor de patiënt', klinkt het. Dat betekent dat in alle omstandigheden de kwaliteit hetzelfde en gegarandeerd moet zijn. 

 'Bij een privépatiënt die kiest voor een eenpersoonskamer zal een vast staflid een operatie van A tot Z uitvoeren, bij een andere patiënt zullen delen van de ingrepen uitgevoerd worden door artsen in opleiding', zegt gedelegeerd bestuurder Marc Decramer, die benadrukt dat de keuze van de arts ook afhangt van de complexiteit van de ingreep. 

De professor geeft het voorbeeld van een hartoperatie. Daarbij moet altijd eerst het sternum worden opengezaagd vooraleer de cardiale operatie kan plaatsvinden. In veel gevallen zal een bekwame medewerker sternotomie uitvoeren, terwijl de operatie zelf door het vast staflid wordt uitgevoerd. Elke ingreep die door artsen-specialisten in opleiding wordt uitgevoerd, wordt gesuperviseerd door vaste stafleden.

De brief waarvan sprake is in het artikel, wordt vervangen door een 'betere' brief. 'De perceptie die de brief opwekt is dat je een privékamer moet nemen als je wilt dat een vast staflid opereert, maar dat klopt dus niet', zegt Decramer. De gedelegeerd bestuurder benadrukt nog dat slechts 20 procent van de kamers in het UZ Leuven privékamers zijn, en dat een deel daarvan naar transplantatiepatiënten gaat waar geen andere patiënten bij mogen liggen. Aan hen wordt geen ereloonsupplement aangerekend. Het UZ laat ook nog weten dat het sinds lang behoort tot de ziekenhuizen die beduidend lagere ereloonsupplementen aanrekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud