PS bereid met de N-VA te praten

©BELGA

PS-voorzitter Elio Di Rupo is bereid met de N-VA te praten, als de informateurs hem dat zouden vragen. Al wijst niets erop dat hij het over confederalisme wil hebben.

PS-voorzitter Elio Di Rupo is bereid met de N-VA over een regering te spreken, mochten informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hem dat vragen. Dat verklaarde hij zondagavond aan de Franstalige zender RTBF, daags nadat koning Filip de regeringsonderhandelaars tot spoed had aangemaand.

Di Rupo was zondag aanwezig op het Paleizenplein in Brussel, naar aanleiding van de defilé voor de nationale feestdag. De Franstalige zender RTBF voelde hem aan de tand over de toespraak van de koning, die opriep snel een regering te vormen en de verschillen tussen partijen te overstijgen.

Rondetafelgesprekken

'Ik denk dat we die letterlijk moeten nemen', zei Di Rupo over de toespraak. 'De koning wil van de politici die verantwoordelijk zijn dat ze praten, wat zeker mogelijk is.'

Maar dan moet de vraag wel van de informateurs komen en niet van de N-VA. 'De koninklijke informateurs lijken te willen komen tot rondetafelgesprekken. Als dat het geval is, gaan we praten', beloofde de PS-voorzitter. De informateurs brengen op maandag 29 juli opnieuw verslag uit bij de koning.

'Tijd nodig om te convergeren'

Dat de formatiegesprekken erg traag op gang komen, is volgens Di Rupo eigen aan de verkiezingsuitslag. 'De resultaten zijn wat ze zijn. Er zijn verschillende partijen die in aanmerking komen om een belangrijke rol te spelen, maar voor wie de doelstellingen en gevoeligheden verschillend zijn. Er is dus veel meer tijd nodig om te convergeren, om de verschillende standpunten te delen.'

De N-VA heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt met de PS te willen praten over een confederaal België. De PS blies eerder warm en koud over gesprekken met de N-VA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud