PS en N-VA praten over noodregering

Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) werkten de voorbije dagen nauw samen rond de coronacrisis. ©Photo News

PS en N-VA praten over een snelle noodregering om de coronacrisis de baas te kunnen. Maar opnieuw zorgt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez daarbij voor turbulentie.

Er beweegt vanalles in de Wetstraat. Zat de politieke situatie een week geleden nog altijd even muurvast als op 27 mei van vorig jaar, dan zetten de coronacrisis en de ongeziene economische impact dat de voorbije 48 uur op losse schroeven. Alle partijen hebben ingezien hoe ernstig de toestand is en hoe problematisch het vooral is dat het ons land aan een volwaardige regering ontbreekt om niet alleen cafés en restaurants te sluiten, maar een krachtig stimulusbeleid te voeren. En dat zou zelfs het ondenkbare mogelijk maken. 

Van meerdere bronnen vernam de redactie van De Tijd dat er gepraat wordt over een snelle noodregering tussen PS en N-VA. De komende uren zou mogelijk al kunnen duidelijk worden of dat deze keer echt ergens toe leidt of opnieuw strandt op een 'non' van de PS. De andere betrokken partijen zijn MR, CD&V, Open VLD en sp.a. Het gaat dus om de originele samenstelling van de gevallen Zweedse coalitie, aangevuld met socialisten. Er zijn geruchten dat de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael en Sabine Laruelle mogelijk vanavond al naar het paleis trekken, al wordt elders sterk gerelativeerd dat het al zover is. 

Het structurele begrotingstekort loopt op tot 2,90 procent van het bbp ofwel 14,4 miljard. De impact van de coronacrisis niet meegerekend.

PS en N-VA samen in een regering terwijl de budgettaire marge om sociale uitgaven te doen steeds kleiner wordt: het lijkt bijna ondenkbaar. 'Maar het bord is afgeveegd', valt te horen. En er wordt in eerste instantie gedacht aan een korte regeringsperiode met als voornaamste agenda: de coronacrisis beheersen. 'Men zou snel kunnen starten, de prioriteiten aanpakken en daarna wel verder zien hoe het uitgroeit', valt in de huidige restregering te horen. 

PS verdeeld, MR op de rem

Of het echt lukt, valt nog af te wachten. De PS is sterk verdeeld over de kwestie. Een oudere generatie -waar ex-premier Di Rupo toe behoort- vindt dat het landsbelang nu moet primeren, de jongere generatie vindt een regering met de baarlijke duivel nog altijd veel te riskant. Voorzitter Paul Magnette, die tot nu toe altijd 'non' zei tegen de N-VA, moet beslissen.

Daarnaast zouden net als bij de eerdere pogingen tussen PS en N-VA de Franstalige liberalen opnieuw op de rem staan. 'Georges-Louis Bouchez wil zijn vele ministerposten niet opgeven', valt bij meerdere bronnen te horen. 'Het is werkelijk onverantwoord.' Blijkbaar zou het daarbij vooral gaan over de Wetstraat 16. Daar zit nu Sophie Wilmès (MR), maar volgens meerdere andere partijen is de MR al rijkelijk genoeg bedeeld met onder andere het eurocommissariaat voor Didier Reynders. Andere namen doen de ronde, van Paul Magnette (PS) over Alexander De Croo (Open VLD) tot Koen Geens (CD&V). 'Maar het is nog te vroeg om dat nu al aan te snijden', klinkt het. 

Bij de Franstalige liberalen wordt met klem tegengesproken dat zij de remmende factor zijn. 'Dat zijn leugens die verspreid worden door sommigen en slecht gecheckt worden door journalisten die beter de waarheid zouden schrijven', aldus voorzitter Bouchez op Twitter.

Intussen wordt de budgettaire situatie steeds nijpender. Uit het nieuwste rapport van het monitoringcomité blijkt dat het structurele begrotingstekort dit jaar oploopt naar 2,90 procent van het bbp, ofwel 14,4 miljard. 'Het is een drama. Dit is de helft van ons gezondheidszorgbudget', aldus een regeringsbron. En dan is de impact van de coronacrisis en de verwachte daling van de economische groei nog niet eens meegeteld. Wordt vervolgd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud