PS stelt compromis over evaluatie verkiezingsprogramma's voor

©BELGA

De PS heeft woensdag een compromis over een onafhankelijke evaluatie van de verkiezingsprogramma's van de partijen voorgesteld. Voorzitter Paul Magnette wil in een eerste fase dat het Federaal Planbureau en de Hoge Raad voor Financiën de fiscale en parafiscale voorstellen van de partijen onder de loep nemen.

Het debat over de haalbaarheid van verkiezingsprogramma's steekt in deze campagne weer de kop op, maar de roep om een onafhankelijke evaluatie stuit bij verscheidene instellingen op bedenkingen. Magnette stelt een compromis voor. 'Waarom vragen we niet aan het Planbureau met de hulp van de Hoge Raad voor Financiën om in een eerste fase de fiscale en parafiscale hervormingen van alle partijen te analyseren?"'

De voorzitter van de Franstalige socialisten stelt voor dat de instellingen de hervormingen bestuderen in het licht van 'de kostprijs, de financiering, de ondersteuning van de economische activiteit, de creatie van werkgelegenheid en de impact in functie van het inkomensniveau'.

Dinsdag had de voorzitter van het Rekenhof, Philippe Roland, in de Kamer laten verstaan dat hij er weinig voor voelt om zijn instelling een evaluatie van de programma's van de politieke partijen toe te vertrouwen. Naast de aanzienlijke werklast vreest hij ook dat een evaluatie de onafhankelijkheid van de instelling zou kunnen ondermijnen.

Alle politieke partijen lijken ervoor gewonnen om hun verkiezingsprogramma's voor te leggen aan een onafhankelijke instantie, maar ook het Planbureau heeft al laten verstaan dat zo'n oefening veel tijd en personeel kost en dat de naleving van de begrotingsverplichtingen ten aanzien van de Europese Unie veel aandacht opslorpt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud