PS stelt vermogensbelasting voor

PS-voorzitter Elio Di Rupo eind 2011 met de latere Franse president François Hollande. Hollande voerde in 2012 een rijkentaks in, maar die wordt op 1 februari geruisloos weer afgevoerd. ©Photo News

Als het van de PS afhangt, dan betaalt iedereen met een persoonlijk vermogen groter dan 1,25 miljoen euro straks een vermogensbelasting. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

De belasting loopt progressief op van 0,4 procent op de eerste schijf van 1,25 miljoen euro tot maximaal 1,5 procent op alles boven de 5 miljoen euro. De eigen woning en alle beroepsinvesteringen tellen niet mee. Ook het vermogen dat vastzit in vennootschappen wordt buiten beschouwing gelaten.

Kamerlid Ahmed Laaouej diende het voorstel voor de kerstvakantie in. De belasting moet jaarlijks 600 tot 700 miljoen euro opbrengen. Bij gebrek aan een vermogenskadaster moeten belastingbetalers zelf aangeven hoe groot hun vermogen is.

Het voorstel lijkt vooral bedoeld om de regering, en dan vooral CD&V, onder te druk te zetten. Vicepremier Kris Peeters had zondag laten verstaan in VTM Nieuws dat de partij nog altijd een vermogenswinstbelasting nastreeft. Ook de andere oppositiepartijen Groen, PVDA en in een ver verleden sp.a deden al voorzetten voor een fiscale hervorming. 

Premier Charles Michel (MR) liet in een interview met La Première niet in zijn kaarten kijken. Hij zei dat er geen fiscale wonderformule bestaat en dat er geen fiscale maatregelen komen die inefficiënt zijn op het vlak van economische groei of werkgelegenheid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud