PS tackelt Bertrand met voeten vooruit

PS-voorzitter Thierry Giet zette dit weekend al de aanval in op Luc Bertrand (foto: Belga)

'Ackermans & van Haaren heeft de voorbije tien jaar amper belastingen betaald.' Daarmee slaat de PS terug naar AvH-topman Luc Bertrand, die de 'linkse belastingregering-Di Rupo’ hekelde.

Dat de Parti Socialiste een oorlogsmachine is, weten ze nu ook bij de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH). De kritiek van AvH-topman Luc Bertrand op het beleid van de linkse belastingregering-Di Rupo - 'dat is geen socialisme, maar marxisme' - laat de partij van premier Elio Di Rupo (PS) niet onbeantwoord.

Afgelopen weekend richtte PS-voorzitter Thierry Giet zich op een partijcongres al rechtstreeks tot Luc Bertrand. 'Als u het normaal vindt dat de grote fortuinen floreren op de rug van de arbeiders, als u het rechtvaardig vindt dat een handvol mannen zich verrijkt terwijl de grote meerderheid de broekriem moet aanhalen, dan zult u, meneer Bertrand, de PS op uw weg vinden', klonk het scherp.

En nu wordt het hard tegen onzacht. De Parti Socialiste ging na wat Ackermans & van Haaren de voorbije tien jaar - van 2002 tot 2011 - aan belastingen heeft betaald. Amper 242.000 euro op een winst van in totaal 1,458 miljard euro. 'Hij spreekt over een marxistische fiscale hel, terwijl zijn bedrijf AvH maar 0,016 procent belastingen betaalt op zijn winst. Dat is meer dan onfatsoenlijk’, haalt PS-senator en fiscaal expert Ahmed Laaouej keihard uit.

Bovendien hebben volgens Laaouej de toppers van AvH voor honderdduizenden euro’s verdiend aan aandelenopties, waarbij nauwelijks belastingen zijn betaald. 'De Vlaamse werkman wiens belangen meneer Bertrand zegt te verdedigen, verdient geen honderdduizenden euro’s aan aandelenopties. Persoonlijk gewin is het enige wat meneer Bertrand voor ogen heeft’, stelt Laaouej.

Een slag onder de gordel voor Luc Bertrand, al wil die zelf niet meer reageren en de polemiek niet verder voeden. Het neemt niet weg dat een holding zoals AvH haar inkomsten voornamelijk uit dividenden van haar dochtermaatschappijen haalt.

Vuil

Ondernemers en politiek keren elkaar de rug toe

Met zijn uithaal naar de regering-Di Rupo heeft Luc Bertrand, de topman van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, het diepe ongenoegen van de ondernemerswereld geventileerd. Lees meer

Die zijn vrijgesteld van belastingen omdat die dochtermaatschappijen zelf al belastingen hebben moeten betalen. Daarnaast zijn er de meerwaarden op de verkoop van participaties, en die zijn eveneens vrijgesteld van belastingen.

Hoe vuil het spel ook gespeeld wordt, de boodschap van de PS is niet mis te verstaan. Luc Bertrand wordt bijgezet in het rijtje van 'rijke stinkerds' zoals Bernard Arnault, waartegen de Parti Socialiste een kruistocht is begonnen. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur proberen de Franstalige socialisten electoraal te scoren door de banken en de grootverdieners te bashen.

Zo creëert de PS een antisfeertje, waarbij ondernemers worden neergezet als profiteurs. Dat ontmoedigt het ondernemen in dit land, maar daar lijkt de PS zich niets van aan te trekken, zelfs al is het koren op de molen van Bart De Wever en zijn N-VA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud