PS-voorzitter Magnette informateur

PS-voorzitter Paul Magnette ©BELGA

Koning Filip heeft PS-voorzitter Paul Magnette aangesteld als informateur. Hij krijgt twee weken de tijd om een uitweg uit de politieke impasse te zoeken.

'Zijne Majesteit de Koning heeft kennis genomen van de conclusies van de preformateurs Geert Bourgeois en Rudy Demotte die vaststellen dat de basis om een formatiefase te starten onvoldoende is.' Dat meldt het paleis in een persbericht. Daarom wordt de leider van de grootste politieke familie aangesteld als informateur en Magnette heeft de opdracht aanvaard. Dat hij 'slechts' de status van informateur krijgt, doet vermoeden dat het bord 163 dagen na de verkiezingen wordt afgeveegd. 

Maandag was het Magnette zelf die na weken van discreet overleg tussen N-VA en PS een paars-gele coalitie dood verklaarde. Volgens de PS-voorzitter weigert N-VA sociaal-economische toegevingen te doen en heeft ze de communautaire toon verhard. N-VA ontkent dat echter. Volgens N-VA is de partij wel tot compromissen bereid, maar leeft Magnette 'op een andere planeet' met eisen voor hogere uitkeringen en een lagere pensioenleeftijd, wat miljarden zal kosten.

Strategie

Maar bovenal is er ook een meningsverschil over de strategie. Voor Bart De Wever kan er pas ernstig over paars-geel onderhandeld worden, als is aangetoond dat het paars-groene alternatief niet werkbaar is. Door Magnette voor zijn verantwoordelijkheid te stellen, zou je kunnen concluderen dat de koning de N-VA op haar wenken bedient.

'Magnette is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid. De PS neemt altijd haar verantwoordelijkheid op bij belangrijke momenten. Ook nu. Hij zal zijn best doen om zijn missie tot een goed einde te brengen. De bedoeling is om de acht partijen te zien, die federaal nog meespelen', liet Tineke Sonck, de woordvoerster van Magnette weten.

De verwachting is dat Magnette nu moet nagaan of paars-groen, zijn favoriete coalitie, haalbaar is. Vandaar dat de PS gisteren vol druk zette op Open VLD om zich los te weken van de N-VA en de stilstand te doorbreken. Maar tegelijk houdt het ook risico's in voor Magnette om nu al aan zet te komen. In de Wetstraat beseft iedereen immers dat de manier waarop Magnette paars-geel zelf heeft getorpedeerd -op het moment dat Bart De Wever (N-VA) nog bij de koning zat- het voor Open VLD onmogelijk maakt om nu al voor paars-groen te opteren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud