Advertentie

PS vraagt solidariteitsfonds van 1,2 miljard euro voor overstromingsschade

Een reddingswerker in Pepinter, tijdens de overstromingen deze zomer. ©EPA

De PS vraagt een 'solidariteitsfonds' van 1,2 miljard euro om het herstel van de overstromingsschade aan wegen, telecomverbindingen, scholen en andere infrastructuur te financieren. De federale regering zou daarvan de helft moeten betalen.

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) stelt een solidariteitsfonds van 1,2 miljard voor om de schade aan cruciale infrastructuur door de overstromingen van midden juli te herstellen. De helft daarvan is voor rekening van de federale overheid.

4 miljard
Overstromingsschade
Twee maanden na de ramp wordt de totale schade op 4 miljard euro geschat, waarvan 3,9 miljard in Wallonië.

Twee maanden na de ramp wordt de totale schade op ongeveer 4 miljard euro geschat, waarvan 123 miljoen euro in Vlaanderen (Limburg) en 3,9 miljard euro in Wallonië. Het Waals Gewest sprokkelde al voor 2,5 miljard euro aan middelen bij elkaar, onder meer via een renteloze lening van 1 miljard euro bij de verzekeringssector.

Federale solidariteit

Maandag legt Dermine daar een plan voor federale solidariteit bovenop, schrijven de kranten van Mediahuis, Sudpresse en Le Soir. Het gaat daarbij niet om het herstellen van woningen of de kosten van de hulpverlening, maar om de heropbouw van cruciale infrastructuur van nationaal belang, zoals de schade aan waterwegen, bruggen, energie- en telecomvoorzieningen, ziekenhuizen of scholen.

Dermine stelt een fonds voor waarbij de inspanningen gelijk verdeeld worden tussen de federale overheid en de gewesten. 'De federale regering stort dus 600 miljoen in dat fonds, en de gewesten ook', zegt Dermine. 'De gewesten moeten dan zelf beslissen hoe ze de verdeling van 'hun' 50 procent doen. Maar voor Vlaanderen lijkt me dat niet meer dan 1 procent te zullen worden, voor de rest moet Wallonië instaan.'

Zowel de duur van het fonds - maximaal vijf jaar - als de projecten moeten volgens Dermine duidelijk afgebakend zijn.

Waals akkoord

De Waalse regering is het maandag eens geraakt over een enveloppe van 166,8 miljoen euro voor het herstel van gewestwegen, bruggen en waterwegen die beschadigd raakten door de overstromingen. Van dat bedrag gaat 23,8 miljoen euro naar het wegennet en 19 miljoen naar het herstel of de wederopbouw van bruggen.

Van de 559 geïnspecteerde bruggen zijn er 33 gedeeltelijk of volledig afgesloten voor het verkeer. Wat de tunnels betreft, is er alleen al voor de verbinding E40-E25/Cointe een budget van 55 miljoen nodig. Verschillende uitrustingen - verlichting, ventilatie, verkeerbegeleiding, nooduitgangen, camera's, ... - werden vernield. 

Op het netwerk van bevaarbare rivieren werden 130 sites geïdentificeerd voor een bedrag van 36 miljoen.  Het gewest beheert ook 343 spaarbekkens. Om die opnieuw volledig operationeel te krijgen, is 22,5 miljoen euro nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud