PS wil Onkelinx als Europees Commissaris

Laurette Onkelinx (PS). ©BELGA

De Franstalige socialisten stellen Laurette Onkelinx voor als kandidaat voor de Europese Commissie. Slecht nieuws voor Didier Reynders, die zijn boontjes daarop te week had gelegd.

In principe moet ons land uiterlijk maandag de naam van de Belgische kandidaat doorgeven aan Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie. Maar de vraag is of dat zal lukken. Premier Charles Michel (MR) probeert achter de schermen een consensus te vinden, maar dat loopt niet van een leien dakje.

De keuze voor Onkelinx is opvallend, want twee jaar geleden kondigde ze aan dat ze zou stoppen met politiek.

Reynders staat met stip genoteerd als kandidaat. Hij miste in 2014 op een haar na de post, maar komt nu opnieuw in aanmerking. De N-VA kan leven met Reynders als ze de post van ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank krijgt.

Vrouw

Maar er zijn nog partijen die op de post azen. De PS schuift Laurette Onkelinx naar voren. Daarmee komen de Franstalige socialisten tegemoet aan de vraag van Von der Leyen om een vrouw naar voren te schuiven. De keuze voor Onkelinx is opvallend, want twee jaar geleden kondigde de socialiste nog aan dat ze zou stoppen met politiek. 

Ook Kris Peeters (CD&V) is uit op de post. Maar de kans dat hij het haalt is klein, omdat zijn partij met Marianne Thyssen in de vorige legislatuur al de Europese Commissaris mocht leveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud