PS wil 'Zweeds' niet depanneren

Elio Di Rupo. ©BELGA

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) waarschuwt dat zijn partij niet van plan is als enige linkse partij in een regering te stappen met 'verenigd rechts'.

De PS vreest dat de partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) terug willen naar de 'Zweedse coalitie' die het land bestuurde tussen 2014 en 2018. In die ploeg, geleid door Charles Michel, vervoegde ook de N-VA hen.

'Voor de PS is het absoluut uitgesloten dat we ons aansluiten bij een dergelijke regering van verenigd rechts', zegt Di Rupo. Hij zegt dat zijn partij het budget voor gezondheidszorg wil verhogen, waarbij de ziekenhuizen extra geld krijgen en alle budgetten sowieso met 3 procent zouden stijgen. De PS wil ook minimumpensioenen van 1.500 euro en een minimumloon van 14 euro per uur tegen het einde van de legislatuur.

Di Rupo zegt dat de PS en de sp.a nog altijd ijveren voor een regering van socialisten, liberalen en christendemocraten, zonder de N-VA. Zo'n coalitie heeft geen meerderheid en zou moeten werken met gedoogsteun van de groenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud