Publifin was 'ongelukje' volgens Di Rupo

PS-voorzitter Elio Di Rupo reageerde voor het eerst publiekelijk op de beslissing van cdH. ©BELGA

PS-voorzitter Elio Di Rupo noemt de schandalen die de PS de laatste tijd teisterden een 'ongelukje'. Dat zegt hij in zijn eerste publieke optreden sinds de politieke crisis in Franstalig België.

Di Rupo haalt in het interview op de Franstalige zender RTL fel uit naar de cdH. De Franstalige christen-democraten beslisten deze week dat ze omwille van de recente reeks schandalen niet meer met de PS willen regeren in de Brussel en Wallonië. 

'Het is ongelofelijk dat Benoît Lutgen partners beschuldigt simpelweg omdat hij in zijn eigen partij verdeeldheid en zwakheid voelt en hij een grote mediatieke coup probeert te plegen', zegt Di Rupo. Hij vindt het 'spektakel dat Lutgen opvoert betreurenswaardig.'

De PS-voorzitter volgde daarmee grotendeels het discours van Waals minister-president Paul Magnette (PS), die dinsdag al met vuur schoot op cdH.

Di Rupo neemt het op voor zijn partij door de schandalen die de PS door elkaar hebben geschud weg te zetten als 'accidents' of 'ongelukjes.' Gezien de grootte van zijn partij, wil Di Rupo niet beloven dat er niet nog een schandaal naar buiten treedt.

Decumul

Di Rupo werd zowel in het Publifin-schandaal in Wallonië als bij het Samusocial-schandaal in Brussel verweten te weinig en te laat te hebben gereageerd. Hij is het daar niet mee eens. 'We hebben maatregelen genomen en daarover een congres bij elkaar geroepen. Wij riepen op tot een decumul, maar het cdH wou dat niet.'

Op 2 juli zal de PS opnieuw een reeks maatregelen bespreken tijdens een congres, waaronder een decumul tussen een parlementair mandaat en een lokaal uitvoerend mandaat zoals het burgemeesterschap. Los van de uitkomst van het congres belooft Di Rupo, die op dit moment zowel burgemeester van Bergen als federaal Kamerlid is, die twee mandaten niet meer te combineren.

Di Rupo heeft maandag een afspraak met Ecolo om te spreken over politieke vernieuwing. 'Onze belangrijkste bezorgdheid blijft het dagelijkse leven van de Walen en de Brusselaars', zei Di Rupo nog. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect