Advertentie

PVDA pakt uit met 'Cactusplan' tegen rechtse regeringen

Raoul Hedebouw en Peter Mertens van PVDA. ©Photo News

De extreemlinkse partij PVDA heeft een investeringsplan uitgedokterd dat een alternatief moet bieden voor de plannen van de 'rechtse' regeringen. Brugpensioen vanaf 58 jaar en een vermogenskadaster maken deel uit van het linkse alternatief.

Het PVDA-project luistert naar de naam 'Cactusplan' - 'wegens sympathiek, maar met stekels die staan voor verzet en verontwaardiging'. De voorstellen in het plan lopen over drie hefbomen: sociale, ecologische en democratische vernieuwing.

Partijvoorzitter Peter Mertens en Kamerlid Raoul Hedebouw kozen Manifiesta, het jaarlijkse 'feest van de solidariteit' aan de Belgische kust, uit om het Cactusplan uit de doeken te doen.

Het uitgangspunt is dat de ongelijkheid in ons land groter is dan ooit, waarbij de partij cijfers aanhaalt over de verdeling van de rijkdom in België. Volgens de PVDA heeft de rijkste 20 procent van het land ruim 61 procent van het vermogen in handen. De 20 procent kleinste verdieners hebben maar 0,1 procent van het vermogen.

Recepten

Vele recepten in het Cactusplan klinken bekend in de oren, al plaatst PVDA zich er wel lijnrecht mee tegenover de plannen van de centrumrechtse partijen.

Zo reserveert de uiterst linkse partij, 'in plaats van de inschrijvingsgelden te verhogen en te snoeien in de studierichtingen', 300 miljoen euro voor het hoger onderwijs. Daarnaast gaat 1 miljard euro naar de aanwerving van extra leerkrachten.

En terwijl er federaal plannen op tafel liggen om de pensioenen te hervormen, pleit PVDA voor het recht op brugpensioen vanaf 58 jaar en 38 jaar loopbaan en voor zware beroepen vanaf 56 jaar en 33 jaar loopbaan.

Op het vlak van democratische vernieuwing wil PVDA af van het Europese begrotingspact.

Een evergreen in de (extreem)linkse kerk is de ontwikkeling van een vermogenskadaster. Dat moet duidelijkheid scheppen over de financiële vermogens en dus de invoering van een miljonairstaks vergemakkelijken. Die zou tot 8 miljard euro kunnen opleveren, luidt het.

Ook wil PVDA dat een referendum over belangrijke beslissingen verplicht wordt, net als wanneer minstens 100.000 mensen er om vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud