Raad van State kritisch over verlenging Doel 1 en 2

Het kerncentralecomplex van Doel ©BELGA

De Raad van State is van oordeel dat de regering-Michel geen conventie kan sluiten met Electrabel over de verlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 en daarbij een vergoeding vastleggen.

De Raad van State heeft in een spoedadvies bij het voorontwerp van wet over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 tot respectievelijk 15 februari 2025 en 1 december 2025 heel wat kritiek op het voornemen van de federale regering om een conventie af te sluiten met Electrabel, de eigenaar van de kerncentrales.

In die conventie wil minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) een 'vergoeding' overeenkomen, die Electrabel moet betalen, omdat de kerncentrales tien jaar langer dan gepland kunnen blijven draaien. Volgens de Raad van State gaat het niet om een vergoeding, maar een belasting die de regering wil opleggen. En dat kan volgens het hoogste administratief rechtscollege niet. Het is aan de wetgevende macht - lees: het parlement - en niet aan de regering om zo'n belasting in een conventie met Electrabel vast te leggen, meent de Raad van State. 'Het wettigheidsbeginsel inzake belastingen (...) vereist dat de essentiële elementen van de belasting bij wet worden bepaald', luidt het in het spoedadvies. Er zal dus nog een wet moeten volgen.

In regeringskringen maakt men zich weinig zorgen over de opmerkingen van de Raad van State, omdat bij de verlenging van de kerncentrale Tihange 1 ook al afspraken zijn gemaakt met Electrabel over de vergoeding die moest worden betaald. Wat wel nog onduidelijk is, is welke vergoeding aan Electrabel zal worden gevraagd voor de verlenging van Doel 1 en 2.

Bij de verlenging van Tihange 1 is afgesproken dat Electrabel een deel van de winst zou afstaan aan de regering, waarbij rekening werd gehouden met de marktprijzen voor elektriciteit. Daarmee stapte de regering af van het systeem van de nucleaire rente. Dat is te veel een cadeau geweest voor Electrabel, is nu in regeringskringen te horen. Daarom overweegt de regering voor de verlenging van Doel 1 & 2 weer een nucleaire taks in te voeren, al blijft het wachten op een voorstel van minister Marghem.

De oppositie hekelft de werkwijze van de regering. 'Doel 1 en 2 moeten een nieuwe vergunning aanvragen, want hun levensduur loopt af. Nieuwe gascentrales moeten een hele procedure volgen, maar Doel krijgt een shortcut van de regering', klaagt Kamerlid Kristof Calvo (Groen) in het Radio 1-programma Vandaag.

Hij wil dat er een nieuwe regeling op poten wordt gezet via het parlement. 'Nu hebben de volksvertegenwoordigers en de burgers geen enkele inzage in de regeling. Dit is energiepolitiek van de jaren 70. De bevoegde minister kan niet anders dan het project on hold zetten', vindt Calvo. 'De regering begeeft zich op juridisch drijfzand. Concurrenten van Electrabel zullen de regeling aanvallen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud