Advertentie
Advertentie

Raad van State schiet weer op effectentaks

Onder druk van CD&V-vicepremier Kris Peeters paste de regering van premier Charles Michel de effectentaks lichtjes aan. Onvoldoende, vindt de Raad van State. ©BELGA

De Raad van State is in een nieuw advies opnieuw zeer kritisch voor de effectentaks. In de regering is men not amused. ‘De Raad van State doet aan politiek’, klinkt het.

De regering wil op 1 januari 2018 een nieuwe belasting invoeren. Wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekening heeft staan, moet 0,15 procent belasting betalen. Wie bijvoorbeeld 1 miljoen euro op zijn effectenrekening heeft staan betaalt voortaan 1.500 euro.

In een eerste advies was de Raad van State al kritisch voor de maatregel omdat die beleggers discrimineert. Beursgenoteerde aandelen vielen wel onder de taks en niet-genoteerde aandelen niet.

Uiteindelijk werd beslist, onder druk van CD&V, om de draagwijdte van de maatregel een beetje uit te breiden. Niet-genoteerde aandelen die op een effectenrekening staan zouden voortaan ook meetellen. Maar in realiteit zijn dat er niet veel.

Schiet doel voorbij

In een nieuw - uitgebreider - advies dat vandaag aan de regering werd overgemaakt is de Raad van State opnieuw kritisch. De Raad klaagt aan dat alleen producten worden geviseerd die op een effectenrekening staan en dat aandelen en andere producten die niet op een effectenrekening staan niet onder de taks vallen. Op die manier schiet de regering haar doel voorbij, namelijk de fiscaliteit rechtvaardiger maken en de rijken een eerlijke bijdrage laten betalen.

De Raad van State doet aan politiek. Wij verwachten een juridisch en geen politiek advies.
Regeringsbronnen

In de regering is men verbaasd over het advies. ‘De Raad van State doet aan politiek. Wij verwachten een juridisch en geen politiek advies’, klinkt het nors in regeringskringen. ‘Het is de taak van de regering en het parlement om politieke keuzes te maken, niet aan de Raad van State.’ Er wordt gefluisterd dat het geen toeval is dat de 'de voorzitter van de Raad van State van sp.a-signatuur is'.

Reactie CD&V?

Het ziet er dus naar uit dat de regering het advies naast zich zal neerleggen. De premier wil er alles aan doen om het Zomerakkoord nog voor het einde van het jaar groen licht te laten krijgen in het parlement. Een groot debat in zijn regering over de effectentaks kan hij dus missen als kiespijn. De vraag is hoe CD&V zal reageren op het advies van de Raad van State. De partij wil garanties dat de effectentaks de 254 miljoen euro opbrengt die is afgesproken.

Bovendien wil CD&V niet dat de effectentaks wordt vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Als een groep beleggers naar het Hof stapt omdat ze vindt dat er sprake is van discriminatie, kan de belasting vernietigd worden. En het is niet uitgesloten dat dat verdict net voor de federale verkiezingen van 2019 valt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud