Raad van State vernietigt Franckens' vreemdelingentaks

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ©Photo News

De Raad van State vernietigt een regeringsbesluit dat vreemdelingen eenmalig een taks laat betalen als ze zich in ons land vestigen.

De vreemdelingentaks was in 2015 ingevoerd op initiatief van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Wie zich als buitenlander in ons land vestigt, moet sindsdien eenmalig een vergoeding betalen voor zijn verblijfskaart. Die worden uitgegeven door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verblijf in ons land regelt en controleert.

De stortvloed aan verblijfsaanvragen van pro-Deoadvocaten en andere handelaars in ijdele hoop moest dringend aangepakt worden. Totaal verkeerd signaal.
Theo Francken (N-VA)
Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie

De tarieven zijn intussen al twee keer opgetrokken. De prijzen variëren ook, afhankelijk van het type verblijf, van 358 tot 62 euro en er zijn flink wat uitzonderingen. Minderjarigen, erkende vluchtelingen, mensen die om medische redenen worden geregulariseerd en de meeste EU-burgers zijn vrijgesteld van de bijdrage.

'Niet in verhouding'

De Raad van State oordeelt dat het bedrag van de vergoeding niet in verhouding staat tot de kostprijs van de geleverde diensten. 'De regering heeft niet aangetoond dat ze zich baseerde op correcte en pertinente informatie om de kost te betalen van de dienst waarvoor een retributie gevraagd wordt.'

De zaak was in 2015 aangespannen door een groep organisaties die werken rond mensenrechten en asielzoekers.

Theo Francken is het logischerwijs niet eens met de Raad van State. Hij vindt de vergoeding van 350 euro nog te laag. 'De stortvloed aan verblijfsaanvragen van pro-Deoadvocaten en andere handelaars in ijdele hoop moest dringend aangepakt worden. Maar er is nog zoveel werk. Totaal verkeerd signaal', luidt het op Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud