Rapport nationale betoging kritisch voor politie

©Photo News

Agenten moesten tijdens de nationale betoging in Brussel vorige maand aan de slag met slecht materiaal, en door het dragen van gevechtskledij door de politie werden de betogers opgehitst. Dat zag Het Nieuwsblad in het interne evaluatierapport.

Waterkannonnen met niet genoeg druk. Bussen pepperspray die weinig effect hadden. Agenten zonder voldoende beschermende kledij. In een evaluatieverslag dat Het Nieuwsblad nu kon inkijken, blijkt wat allemaal is fout gelopen tijdens de nationale betoging van 6 november.

Het rapport heeft het ook over een bevel dat achteraf sterk in twijfel werd getrokken. Een groep agenten in gevechtskledij werd opgeroepen om officieren van de zone Brussel-Zuid te beschermen. ‘Op zich een terechte beslissing’, luidt het. Al bleven die agenten in gevechtskledij nadat de relletjes werden ingedijkt te lang ter plaatse. Dat zou de betogers alleen maar voort hebben opgehitst.

Ook de communicatie tussen de politie liep mank. Een politiehelikopter vloog te laag, en het lawaai verstoorde de onderlinge gesprekken.   

Het rapport duidt niemand aan als schuldige. ‘Er moeten geen koppen rollen’, klinkt het. ‘Al kunnen lessen worden getrokken naar de toekomst toe.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud