Rechter beslist dat België twee IS-strijdsters met kinderen moet terughalen

Het vluchtelingenkamp al-Hol in Syrië. ©AFP

De Brusselse kortgedingrechter heeft woensdag beslist dat de IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) en hun kinderen naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp al-Hol.

Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich uitspreekt over de zaak. Een vorig kortgeding werd tot in beroep afgewezen, omdat de rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat ons land niet kan worden verplicht om kinderen en hun moeders uit Syrië te repatriëren.

De kortgedingrechter verplicht nu 'de Belgische Staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België'. België wordt daarbij verplicht om het diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteiten om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan de moeders en hun kinderen. 

Dwangsom

Ons land moet dus zowel de twee moeders, die uit Borgerhout afkomstig zijn, als hun zes kinderen naar België doen terugkeren. 'De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet hij een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximaal 1 miljoen euro', klinkt het bij de kortgedingrechter. 

De Belgische staat kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat de Belgische staat de uitspraak analyseert. Dit gebeurt in samenspraak met de andere betrokken departementen Justitie en Binnenlandse Zaken.

Een week geleden verplichtte de rechter in kortgeding ons land reisdocumenten te bezorgen aan de twee kinderen van een andere gevangen Syriëstrijdster, zodat ze naar België kunnen terugkeren. Toen ging het alleen over de kinderen, niet over een van hun ouders.  

150 kinderen

De terugkeer van IS-kinderen is een politieke twistappel. Er zitten in Syrië, Irak en Turkije naar schatting 150 kinderen van Syriëstrijders. Zo'n 120 van die kinderen zijn daar geboren. Grosso modo splitst de discussie zich op tussen een links kamp dat de kinderen wil terughalen, liefst met hun moeders erbij, en een rechts kamp dat daar niet van wil weten. De vrees is dat de kinderen gehersenspoeld zijn en op langere termijn een risico vormen.

Het standpunt van de Belgische regering is dat kinderen jonger dan tien jaar worden beschouwd als slachtoffers als ze zonder hulp terug in België raken en een DNA-test hun Belgische afkomst bewijst. Voor het overige doet ons land niets om de kinderen actief op te sporen. Volwassenen kunnen niet terugkeren.

Theo Francken (N-VA), tot begin deze maand staatssecretaris voor Asiel en Migratie, reageerde al op Twitter. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud