Rechterhand Gwendolyn Rutten naar Nationale Bank

In maart gaat gouverneur Luc Coene, de oud-kabinetschef van ex-premier Guy Verhofstadt, op pensioen. Daardoor kon Open VLD een nieuw mannetje benoemen. ©BELGA

Tim Hermans, de rechterhand van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, gaat in maart naar de Nationale Bank (NBB).

Eerder schoof de N-VA de gewezen zakenbankier Tom Dechaene al naar voren om Norbert De Batselier (sp.a) op te volgen als een van de acht NBB-directeurs. Nu heeft Open VLD beslist Tim Hermans tot directeur van de Nationale Bank te laten benoemen.

In maart gaat gouverneur Luc Coene, de oud-kabinetschef van ex-premier Guy Verhofstadt, op pensioen. Daardoor kon Open VLD een nieuw mannetje benoemen. Coene zelf had zijn zinnen nog gezet op een topjob bij het Europese afwikkelingsfonds voor falende banken, maar de Europese Commissie koos voor de Duitse Elke Köning. Coene wordt als gouverneur opgevolgd door Jan Smets, die van CD&V-signatuur is. Dat werd al afgesproken in de regering-Di Rupo.

Blind vertrouwen

Voor de 40-jarige Tim Hermans is het ‘back to the roots’, want de Leuvense econoom komt van de Nationale Bank. Hermans is sinds 2013 de kabinetschef van Gwendolyn Rutten. Hij was de hoofdonderhandelaar van de Vlaamse liberalen tijdens de Zweedse regeringsonderhandelingen. Rutten kent Hermans al langer. Hij was van 2004 tot 2009 al gedetacheerd naar de Vlaamse viceminister-presidenten Fientje Moer- man en Dirk Van Mechelen, waar ook Rutten haar eerste kabinetservaring opdeed.

Hermans treedt zelden of nooit voor het voetlicht. Hij is de man achter de schermen, waarop Rutten blind vertrouwt. Voor dat Rutten hem wegplukte, werkte Hermans bij de Nationale Bank op de dienst financiële stabiliteit en prudentieel beleid. Daar spitste hij zich toe op de Europese dimensie van het toezicht op de verzekeringsinstellingen. Daarvoor hield hij zich bij de Nationale Bank bezig met de overheidsrekeningen en specialiseerde hij zich in de Europese regels over de boekhoudkundige verrekening van overheidsuitgaven.

8 directeurs

Het is nog niet uitgemaakt welke bevoegdheid Hermans als directeur van de Nationale Bank krijgt. Het was wachten op de beslissing van Open VLD over de opvolging van Coene om de bevoegdheidsverdeling onder de directeurs te regelen.

Er zijn in totaal acht NBB-directeurs. De sp.a heeft er na het vertrek van De Batselier geen meer. De PS heeft er twee. In juni benoemden de Franstalige socialisten op de valreep nog Vincent Magnée, adjunct-kabinetschef van ex-premier Elio Di Rupo. Tegelijk werd Mathias Dewatripont gepromoveerd tot vicegouverneur. CD&V heeft ook twee vertegenwoordigers: Jan Smets en Marcia De Wachter. De N-VA, het cdH, de MR en Open VLD hebben er elk één, respectievelijk Tom Dechaene, Jean Hilgers, Pierre Wunsch en straks dus Tim Hermans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud