RECONSTRUCTIE En toen praatte cdH weer met N-VA

N-VA-voorzitter Bart De Wever en cdH-voorzitter Benoît Lutgen ©Photo News

Vrijdagmorgen. Bart De Wever krijgt plots een sms’je van zijn hoofdeconoom Guy Clémer. Er staat een cdH-delegatie voor de deur om verder te onderhandelen. Het was de laatste plotwending in een week van slecht theater met schitterende acteurs.

Maandag 2 juni: 'Bart De Wever is goed bezig'

Bart De Wever krijgt telefoon van het paleis. De kabinetschef van koning Filip, Frans Van Daele, is aan de lijn. ‘Het is in orde, je krijgt nog een week extra de tijd om als informateur een centrumrechtse coalitie op de been te brengen’, luidt het vanuit het paleis. Bart De Wever gelooft er ook in dat het kan lukken.

Ook bij CD&V geloven ze erin, blijkt op de vergadering van de G7-partijtop die avond. Alles wordt in het werk gesteld om cdH-voorzitter Benoît Lutgen mee te krijgen. Er worden telefoontjes gedaan, er worden nota’s van studiediensten uitgewisseld. De machine draait op volle toeren. En belangrijk, ook de ACW-vleugel bij CD&V heeft de knop omgedraaid. Een kleine coalitie is de beste manier om vanuit het ACW een linkse stempel te kunnen drukken, is de boodschap die ook naar buiten wordt gebracht.

Vanop het Martelaarsplein laat Kris Peeters weten dat ‘Bart De Wever goed bezig is’. Ondertussen zit Koen Geens aan zijn bureau over de cijfertjes van de verkiezingsuitslag gebogen. Zijn eigen voorkeurstemmen, zijn penetratiegraad, wordt afgezet tegen de score van Pieter De Crem. Geens’ gedachten dwalen af, hij dagdroomt en ziet zichzelf al in de Wet­straat 16 zitten. Ook Koen Geens gelooft erin.

Dinsdag 3 juni: de Ardeense jager is weg in het bos

Bart De Wever trekt zijn blauw kostuum aan voor zijn tweede ontmoeting met koning Filip. Hij weet dat hij als informateur een week extra zal krijgen, hij weet dat de CD&V-machine volop mee draait, maar gerust is De Wever er toch niet echt in. Zijn buikgevoel, dat hem zelden of nooit in de steek laat, doet hem twijfelen. Hij krijgt maar geen ja of nee van cdH-voorzitter Benoît Lutgen (foto).

Maar kwade gedachten zijn er om verdreven te worden. We zullen nu snel kunnen landen, praat hij zich moed in. Elders in Brussel loopt MR-voorzitter Charles Michel te ijsberen. Zijn cdH-collega Lutgen neemt de telefoon niet meer op. Dat is nu al enkele dagen dat de Ardeense jager in de bossen van Luxemburg lijkt te zijn verdwenen, terwijl het nog zo goed klikte toen Lutgen een paar dagen eerder bij Michel thuis was geweest.

Er was toen een klik gemaakt om de tripartite als piste te verlaten, maar dan moest Michel wel contact opnemen met het FDF. Want het FDF was nodig. Ook Elio Di Rupo maakt zich zorgen. Zou het De Wever dan toch lukken?

Discrete telefoontjes naar CD&V-kopstukken leveren alleen nog meer geheimzinnigheid op. Het maalt in het hoofd van Di Rupo. Wat doen we? Streven we nog naar een tripartite of plooien we terug op Wallonië en Brussel? Di Rupo beseft dat zijn kansen op de Wetstraat 16 op het spel staan.

Woensdag 4 juni: Elio Di Rupo is in alle staten

Bart De Wever wil het gevaar ontmijnen dat de Parti Socialiste zal proberen het cdH aan zich te binden. Vandaar dat hij de PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette - tot verrassing van alle Wetstraatwatchers - nog eens langs laat komen. Zijn vraag klinkt naïef. Kunnen jullie temporiseren in Wallonië en Brussel? De Wever zegt dat hij symmetrische regeringen mogelijk wil maken. Maar eigenlijk vraagt hij de PS nog wat tijd. Die heeft hij nodig om de PS buitenspel te zetten.

Het klinkt grenzeloos naïef, maar soms lukt het. Na de verkiezingsoverwinning bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was het de naïeve vraag van De Wever aan de sp.a of hij alleen mocht verder onderhandelen met CD&V die het hem deed.

De Wever neemt na zijn ontmoeting met Di Rupo en Magnette opnieuw contact op met Lutgen en Michel. Het zelfvertrouwen groeit, De Wever denkt dat hij eind van de week kan landen met zijn centrumrechtse coalitie.

Wat De Wever niet weet, is dat Di Rupo in alle staten is, als hij van Lutgen verneemt dat De Wever voortwerkt aan zijn aanvalsplan tegen de PS. Lutgen is al enkele dagen ook met de PS aan het praten, omdat MR-voorzitter Charles Michel nalaat om contact op te nemen met FDF-kopman Olivier Maingain, waardoor het centrumrechtse verhaal in Franstalig België niet rond raakt.

Het Brusselse PS-boegbeeld Laurette Onkelinx daarentegen beseft hoe strategisch belangrijk het FDF is, na de pandoering van Ecolo. Ze bakt zoete broodjes met Olivier Maingain. De PS-oorlogsmachine wordt in hoogste staat van paraatheid gebracht. Er is geen tijd meer te verliezen. De Wever moet definitief worden afgeblokt. Di Rupo is er met zijn gedachten niet bij, als hij ’s avonds een half uur samen zit met koning Filip en Barack Obama.

Donderdag 5 juni: 'Tu dois comprendre, Charles ...'

Nog altijd niets vermoedend stapt De Wever opgewekt uit bed. D-day komt naderbij. Ondertussen is het topberaad op het hoofdkwartier van de PS aan de Keizers­laan. De persconferentie wordt voorbereid, waar de bom zal worden gedropt dat de PS, het cdh en het FDF de gesprekken voor progressieve regeringen in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap zullen opstarten.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen is helemaal mee, niet het minst omdat hij gemerkt heeft dat de MR langs het Luikse PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt zelf ook pogingen doet om alsnog samen met de PS in bed te duiken. Maar de knopen worden doorgehakt. PS-voorzitter Paul Magnette neemt de telefoon om Charles Michel (foto) te melden dat de PS voor het cdH kiest. ‘Charles, tu dois bien comprendre qu’après la campagne électorale qu’on a eu ce n’est franchement pas possible de gouverner ensemble.’

Charles Michel is not amused: ‘C’est violent ce que vous faites-là’, antwoordt hij. Lutgen op zijn beurt blaast een geplande werkvergadering  met de N-VA die namiddag af. Alle telefoons staan roodgloeiend. Wouter Beke weet niet goed wat hem overkomt. Maar dan daagt het, het cdH heeft dubbelspel gespeeld. Beke verliest zelden zijn koelbloedigheid, maar uit pure colère blokkeert hij nu, samen met een ontredderde Gwendolyn Rutten, de Brusselse regeringsvorming.

Bij de Franstalige liberalen gaat het licht helemaal uit. Charles Michel spuwt in de micro dat de verliezers van de verkiezingen de winnaar buitenspel zetten. Michel beseft dat hij heeft verloren. Zijn hachje staat op het spel.

Vrijdag 6 juni: Een rotdag voor Gwendolyn

Bart De Wever krijgt een sms’je van zijn hoofdeconoom Guy Clémer. Een cdH-delegatie staat voor de deur om verder te onderhandelen. De Wever kan zijn ogen amper geloven. Nog geen 24 uur nadat het cdH voor de PS had gekozen, willen de Franstalige christendemocraten gewoon voort onderhandelen over een centrumrechtse federale regering.

De cdH-delegatie heeft een uitgewerkte nota met tien sleutelelementen voor een regeerakkoord bij, net zoals een gedetailleerde nota over de sociale zekerheid. Benoît Lutgen wil bewijzen dat het cdH een centrumpartij is, en zowel links als rechts kan dansen.Al gauw blijkt dat iedereen het nog een kans wil geven, al is de hoop niet bijzonder groot dat het nog kan lukken.

Kris Peeters laat op de radio weten dat De Wever best verder doet als informateur. Ook de Franstalige liberalen willen het nog een kans geven, nadat ze waren gaan slapen met de gedachte dat het over en out was. Maar goed, plots heeft iedereen weer een perspectief om er alsnog bij te zijn. Dus wil De Wever het nog eens proberen.Voor Gwendolyn Rutten (foto) is het een rotdag.

CD&V en N-VA beslissen immers samen in een Vlaamse regering te stappen, zonder Open VLD. Ze had het zien aankomen, na de ‘confederale’ move van PS en cdH. Maar het doet wel pijn dat aan het einde van de dag het weer Open VLD is die met de gebakken peren zit. Nu de Vlaamse liberalen opzij zijn geschoven in Vlaanderen, zijn ze ook overbodig voor de federale onderhandelingen, waar voort wordt gewerkt aan een centrumrechtse regering, alsof er niets gebeurd is. Gwendolyn heeft er even geen goesting in. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud