Record faillissementen gebroken

De glasproducent Durobor in Soignies tekent voor een van de zwaarste faillissementen van dit jaar qua jobverlies: er werkten 353 mensen. ©IMAGEGLOBE

Vrijdag viel de 10.550ste faillissementsuitspraak van het jaar. Daarmee is volgens gegevensbank Graydon het trieste record van vorig jaar gebroken.

Dit jaar zijn al 10.550 faillissementen uitgeproken is ons land. Nooit eerder gingen zoveel bedrijven op één jaar op de fles. Het vorige record dateert van vorig jaar met 10.528 uitspraken. Graydon verwacht tegen eind dit jaar de kaap van 11.000 faillissementen te ronden.

Voor veel bedrijven was het voorzichtige economische herstel eind 2010 en de eerste maanden van 2011 onvoldoende om hun winstmarges terug op te krikken en hun reserves en eigen vermogen op peil te brengen. Veel bedrijven konden de nieuwe verslechtering van het economisch klimaat nadien niet de baas. Toch is de nieuwe opflakkering van de crisis maar beperkt verantwoordelijk, aangezien veel ondernemingen die nu tenondergaan al voor 2008 structurele moeilijkheden hadden, analyseert Graydon de cijfers.

Een tweede belangrijke oorzaak van de dramatische faillissementscijfers is de verslechterde betaalmoraal tussen bedrijven. Onderzoek toont immers aan dat ongeveer een kwart van de faillissementen veroorzaakt wordt door late betalers en wanbetalers. Veel leveranciers komen in acute liquiditeitsnood door achterstallige betalingen. Zo brengt een faillissement ook andere bedrijven in de problemen en komt een zichzelf versterkende spiraal van faillissementsuitspraken op gang.

Volgens Graydon zal het aantal faillissementen weer dalen als er een stabiele economische groei boven 2 procent is. Economische groei vertaalt zich met een vertraging van zes maanden in de faillissementscijfers, maar voor 2013 voorspellen analisten maar een heel beperkte groei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud