Advertentie
Advertentie

Recordaantal dossiers van grote fraude

John Crombez (foto: Belga) ©BELGA

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het voorbije jaar 1.251 dossiers van grote belastingfraudes geopend. Dat is een record.

Dat blijkt uit cijfers die De Tijd kreeg van de federale overheidsdienst Financiën. De dossiers variëren van grote bedrijven die de notionele intrestaftrek misbruiken tot de vele diamantairsfamilies die zijn betrapt met zwarte rekeningen bij de bank HSBC in Zwitserland.

Volgens staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) weerleggen de cijfers de kritiek dat de fiscus te mals is voor de zware fraude. ‘Dat we alleen de kleintjes aanpakken en de grote vissen met rust laten, klopt dus niet’, stelt Crombez.

De BBI claimde vorig jaar 1,3 miljard euro aan belastinginkomsten van vermoedelijke fraudeurs. Dat is wat minder dan de 1,5 miljard euro van het jaar voordien. Maar toen was het totaalbedrag vertekend door één groot dossier, dat alleen al ging over honderden miljoenen euro’s: de monsterfraude bij Omega Diamonds. Nu is het bedrag gespreid over meer dossiers, met bijvoorbeeld dubbel zoveel inkomsten uit btw-fraudes: 374 miljoen euro in 2013 tegenover 163 miljoen euro in 2012.

En hoewel het bankgeheim sinds juli 2011 voor de fiscus versoepeld is, heeft de BBI vorig jaar opvallend minder machtigingen gevraagd om rekeningen in te kijken. Slechts 398 of bijna half zoveel als in 2012 (751 machtigingen). 'Maar die piek in 2012 was te wijten aan één belangrijk dossier', zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de fiscus. Het zou gaan over de honderden Belgische cliënten - vooral Antwerpse diamantairs - van de bank HSBC in Zwitserland, waarvan ook de Belgische rekeningen toen zijn ingekeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud