Recordaantal strafzaken afgekocht

©BELGA

Nog nooit mochten zo veel verdachten hun vervolging afkopen als in 2013. Het voorbije jaar zijn in heel België 7.549 strafdossiers afgesloten met een ‘minnelijke schikking’ of 51 procent meer dan in 2011.

Het gaat zowel over de kleinste winkeldiefstal tot de grootste fraudezaak, waarbij de openbaar aanklager niet meer naar de rechter stapt, maar de verdachte een geldsom laat betalen. Bijvoorbeeld in de arrondissementen die onder het Antwerpse hof van beroep vallen, steeg het aantal 0 dat met een minnelijke schikking werd afgesloten, van 1.660 in 2011 naar 2.550 in 2013. In de Gentse arrondissementen ging het de voorbije drie jaar van 1.674 naar 2.373.

De Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn noemt de evolutie positief en wil de negatieve perceptie tegenover minnelijke schikkingen doorprikken. Volgens haar bieden de schikkingen een alternatief om minder zaken te moeten seponeren en dus tegen straffeloosheid. Ook de regeringsonderhelaars zijn het eens om het systeem van de minnelijke schikking te houden, maar willen het evalueren, wat de procureurs-generaal al doen.

Bij het brede publiek staat de ‘minnelijke schikking’ gelijk aan het ‘afkopen van processen’ en ‘klassejustitie’. Veelzeggend was de enquête die de VRT-nieuwsdienst deed in de aanloop naar de verkiezingen dit jaar. Daaruit bleek dat 80 procent van de Vlamingen zich stoorde aan de ‘afkoopwet’.  Het gevoel leeft dat ‘wie rijk en machtig is wel weet hoe hij aan justitie moet ontsnappen, in tegenstelling tot de gewone burger’. En de afkoopwet maakte het volgens de respondenten van de enquête mogelijk dat ‘grote fraudeurs een gerechtelijke procedure ontlopen  en zich vrij kopen’.

De ergernis bij het brede publiek is vooral gegroeid sinds de wet op de minnelijke schikkingen in 2011 fors is uitgebreid. Sindsdien kan het op elk moment zolang er geen defenitief vonnis of arrest is en voor veel zwaarder misdrijven, zelfs waarop 20 jaar cel staat. Maar een ‘light versie’ van het systeem van de minnelijke schikking bestaat al sinds 1984. Het kon alleen voor misdrijven waarop maximaal vijf jaar cel stond. De zaak mocht evenmin al voor een rechtbank of onderzoeksrechter zijn gebracht. Sinds 2011 kan dat wel.

Ondanks de negatieve perceptie vermeldden de procureurs-generaal van Gent en Antwerpen gisteren bij de start van het nieuwe gerechtelijk jaar een opvallende stijging van het totale aantal minnelijke schikkingen (zowel onder het oude als nieuwe systeem). De procureur-generaal van Gent sprak over een stijging vorig jaar met 42 procent in haar rechtsgebied tegenover 2011. En die van Brussel over een stijging van 82 procent in de voorbije vijf jaar.

De totale cijfers voor heel België (de vijf rechtsgebieden bij de hoven van beroep: Gent, Brussel, Antwerpen, Luik en Bergen) wijzen inderdaad op een recordaantal minnelijke schikkingen in 2013. Maar het valt ook op dat vooral de openbaar aanklagers in Vlaanderen en Brussel gebruik maken van minnelijke schikkingen om strafdossiers af te sluiten. De voorbije drie jaar gingen het van 3.334 naar 4.923 gevallen in Gent en Antwerpen, van 1.113 naar 1.649 in de Brusselse arrondissementen, terwijl het in Luik en Bergen slechts steeg van 563 naar 977.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud