Advertentie
Advertentie

'Reflectie rond toelatingsexamen is nodig'

1 op de 5 kandidaten slaagt. - Foto: Nicolas Maeterlinck ©BELGA

22,5 procent van de studenten die dit jaar hebben deelgenomen aan het toelatingsexamen voor arts en tandarts, zijn ook werkelijk geslaagd, bij de eerste of de tweede kans. Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie, wil kritisch blijven voor het examen zelf.

De universitaire opleidingen arts en tandheelkunde zijn de enigen waarbij studenten moeten slagen voor een toelatingsexamen alvorens de opleiding te kunnen aanvatten. 22,5 procent van de studenten die dit jaar deelnamen, zijn geslaagd. Bij de eerste kans in juli slaagde 14,7 procent, in augustus 18,3 procent. 

De cijfers liggen in de lijn van de slaagcijfers de vorige jaren. Vergeleken met 2012 ligt het globale slaagpercentage slechts een tikkeltje hoger, van 20,3 naar 22,5 procent. Over het algemeen ligt het slaagpercentage zelfs al enkele jaren rond dat peil. 

Vijfdejaars 

Opvallend is echter wel de evolutie van het aantal vijfdejaars uit het middelbaar die al deelnemen aan het toelatingsexamen. Zelfs als zij slagen, kunnen zij niet aan een universitaire opleiding beginnen, aangezien een diploma middelbaar onderwijs nodig is. In 2013 slaagden amper 1,6 procent van de deelnemende vijfdejaars.

Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie, wil het probleem oplossen door goed te communiceren. 'Je mag geen valse verwachtingen scheppen voor die vijfdejaars, want zij moeten goed weten dat een diploma middelbaar onderwijs een bijkomende voorwaarde is. Zij doen vaak echter mee om de omstandigheden en de entourage te leren kennen'. 

Verbieden of tegengaan, dat wil Himpens niet. 'In principe kan iemand die slaagt voor het toelatingsexamen en nog binnen datzelfde kalenderjaar zijn diploma via de middenjury haalt, beginnen aan de universitaire opleiding'. 

Dat democratisch principe heeft wel een enorme kost volgens Himpens. 'Een duizendtal vijfdejaars heeft meegedaan, amper 1,6 procent is geslaagd. Dat zijn er 16. Maar de kost is er wel.'

Opportuun

Regelmatig duikt de vraag op of het toelatingsexamen nog wel opportuun is, zeker in tijden van berichten over het schaarse aantal tandartsen of artsen. Himpens erkent dat het tijd is om het toelatingsexamen eens onder de loep te leggen.

'Het toelatingsexamen bestaat al 17 jaar, we moeten dat kritisch blijven bekijken. De tijd is volgens mij gekomen om eens kritisch te reflecteren over een aantal aspecten zoals inhoud en slaagvoorwaarden,' aldus Himpens. 'Je mag echter niet schieten op het examen alleen, want vaak heeft het tekort aan artsen of tandartsen ook te maken met de omstandigheden. Zo werken tandartsen vaak alleen, het isolement schrikt mensen ook af om het beroep te doen.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud