Regering bereidt pandemiewet voor

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Photo News

De federale regering werkt aan een wet over de uitzonderlijke maatregelen die nodig blijven in de strijd tegen de coronapandemie. De Kamer zou het ontwerp na Nieuwjaar bespreken.

De federale regering heeft de eerste voorbereidingen getroffen om een coronawet te schrijven. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) maandagmorgen op Radio 1.

Op de wet wordt al een tijdje aangedrongen, omdat de strijd tegen de pandemie uitzonderlijk zware beslissingen vereist die vaak ingaan tegen burgerrechten. Tot nog toe worden die beslissingen via koninklijke en ministeriële besluiten genomen.

Een wet heeft als voordeel dat de Kamer meebeslist. Bovendien kan het Grondwettelijk Hof zich mogelijk uitspreken over de wet en controleren of de balans tussen burgerrechten en de coronastrijd in evenwicht is.

Een wet moet het kader duidelijker maken, zegt Verlinden. De eerste teksten circuleren, vervolgde ze. In het voorjaar zou de pandemiewet in de Kamer worden besproken.

Drones

Verlinden zei ook dat ze extra richtlijnen over het gebruik van drones heeft rondgestuurd. Die mogen niet 'systematisch worden gebruikt om vaststellingen te doen bij mensen thuis'. Wat wel kan, is ze gebruiken om te kijken of er te veel mensen in een winkelstraat wandelen.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken blijft de algemene regel dat de politie toelating van de procureur moet krijgen voor ze bij iemand thuis binnenvalt op een coronafeestje. Slechts bij betrapping op heterdaad of dreigend gevaar voor de volksgezondheid kan dat zonder die toelating, maar dat blijft een uitzonderlijke procedure, benadrukte Verlinden. Voor cafés en feestzalen, die geen gezinswoning zijn, gelden soepeler regels.

Coronaboetes

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) overlegt maandag met het college van procureurs-generaal over de vraag of de boetes voor lockdownfeestjes hoog genoeg zijn. Zelf is hij een voorstander van hogere boetes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud