Advertentie

Regering bevriest geld van nog 20 terroristen

Ook Oussama Atar, de vermoedelijke opdrachtgever van de aanslagen van 22 maart vorig jaar, zag zijn eigendommen al bevroren worden.

De regering gaat van twee keer meer terroristen de gelden en de bezittingen bevriezen.

Er worden 20 nieuwe namen toegevoegd aan de lijst, bevestigt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

De federale regering maakte pas begin vorig jaar voor het eerst gebruik van de mogelijkheid om terroristen zonder de tussenkomst van een rechter financieel droog te leggen. Het gaat om een bestuurlijke (niet gerechtelijke) maatregel die het antiterreurorgaan OCAD aanvraagt en die de regering goedkeurt. De mogelijkheid om dat te doen bestaat al sinds 2006. Maar het bewuste koninklijk besluit werd nooit toegepast.

Gisteren heeft de ministerraad nog twintig nieuwe namen toegevoegd aan de lijst, meer dan een verdubbeling van het aantal terroristen van wie de tegoeden worden bevroren. Dat brengt het totaal op 36. De namen zullen pas bekend raken bij hun publicatie in het Staatsblad om te vermijden dat de terroristen intussen nog snel bezittingen laten verdwijnen. Tussen de 20 nieuwe namen zou voor de eerste keer ook een terreurverdachte zijn die zich nog in België bevindt en al in de gevangenis vertoeft.

Tussen de 16 namen die al op de lijst figureerden, zit Oussama Atar, de vermoedelijke opdrachtgever van de aanslagen van 22 maart vorig jaar in ons land. Ook van de zogeheten ‘man met het hoedje’, Mohamed Abrini, die deelnam aan de aanslag op de luchthaven van Zaventem en de aanslagen in Parijs hielp voorbereiden, zijn de rekeningen en eigendommen eerder al bevroren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud